Dupla csokis cookie
A cukrászok úgy tartják, hogy a sütés alapja a keksz. Bár inkább Amerikában elterjedtebb a cookie kifejezés és ennek készítése, hazánkban is elkezdett már teret hódítani, egyre több kávézóban lehet találkozni vele. Ezt a receptet egy igen közkedvelt tengerentúli cukrász tollából vettem, és bár itt-ott módosítottam rajta, a sütemény megtartotta jellegét: a vaj és az édes íz dominál legfőképpen. Elismerem, igen tömény édességről van szó, amiből az ember a második után nem kíván többet, ám mégis igazán kellemes pillanatokat tud okozni a kissé omló, friss keksz elfogyasztása egy finom csésze kávé mellett, vagy csak úgy nasiból, egy-egy étkezés után.
Hozzávalók: (24 db-hoz)
- 225 gramm vaj (fontos, hogy vaj legyen és ne margarin!)
- 200 gramm cukor
- 100 gramm barna cukor
- 20 gramm kakaópor ( 40 gramm, ha minden kekszet barnára szeretnénk)
- 1 nagy tojás (45 gramm)
- 1 vanília kikapart belseje (2 gramm)
- 3 kávéskanál tej ( kb. 10 gramm)
- 262 gramm liszt
- 4 gramm sütőpor
- 50 gramm fehér és ét/tejcsokoládé vegyesen, apróra törve
Elkészítés:
- A vajat a sütés előtt időben rakjuk ki a pultra, hogy szobahőmérsékletűre tudjon melegedni, így könnyebb dolgozni vele.
- A hozzávalókat előkészítjük.
- A vajat a cukrokkal és a vanília belsejével 2-3 percig keverjük, majd hozzáadjuk a tojást és ismételten 2 percig dolgozzuk.
- Beleöntjük a tejet, végül a sütőporos lisztet és egy percig alacsony fokozaton, majd egy percig magas fordulatszámon keverjük a tésztát.
- Elfelezzük a masszát, a feléhez hozzádolgozzuk a kakaóport.
- Mindkét tészta részhez hozzáöntjük a csokoládé felét és egyenletesen elvegyítjük bennük.
- A sütőt 160 fokra előmelegítjük.
- Sütőpapíros lemezre kézzel kis kerek halmokat készítünk, ellapogatjuk és 13-15 perc alatt készre sütjük.
- Mikor kivesszük a sütőből még nagyon lágy lesz a keksz. Ekkor vegyük le a zsírpapírral együtt a sütőlemezről, hogy ne érje tovább hő és hagyjuk kihűlni. Szépen meg fog keményedni a „hideg” hatására.
- Fontos, ha több adagot sütünk, mindig hideg lemezre tegyük rá a kisütni váró kekszeket, ugyanis ha meleg tepsibe rakjuk, még a sütőbe kerülés előtt túlságosan megolvad a vaj, melytől a sütemény állaga megváltozik.
A sütemény tápanyagértékei:
(Az értékek a kcal kivételével grammban értendőek.)
Liszt | Vaj | Kristály-cukor | Barna-cukor | Kakaópor | Tojás (45g) | Vaníliarúd | Tej (1,5%) | Sütőpor | Csokoládé | |
Szénhidrát | 186,02 | 2,475 | 1,78 | 0,27 | 1,12 | 0,47 | 1,2 | 25,95 | ||
Fehérje | 25,676 | 1,35 | 3,98 | 6,075 | 0,078 | 0,3 | 0 | 1,75 | ||
Zsír | 2,62 | 185,625 | 4,14 | 5,4 | 0,064 | 0,15 | 0 | 18,45 | ||
Kcal | 882,94 | 1685,3 | 820 | 396 | 69,8 | 170 | 6,42 | 4,4 | 4,84 | 282 |
Összesen a tésztában | 918 gramm tészta | 4321,65 kcal | Szénhidrát: 219,285 | Fehérje: 39,209 | Zsír: 216,449 | |||||
100 gramm süteményben | 470,768 kcal | Szénhidrát: 23,88 | Fehérje: 4,27 | Zsír: 23,57 | ||||||
1 db sütemény | 180,06 kcal | Szénhidrát: 9,13 | Fehérje:1,63 | Zsír: 9,018 |