Gluténmentes vizeken
Az utóbbi időben kicsit megritkultak a blogbejegyzések, ennek több oka is van. Elsőnek írhatnám, hogy elkezdődött a suli, sűrűek a napok, de hát mindenkié azok. Ennek ellenére mégsem pihent többet a sütőm, az igazi okom az, hogy gluténmentes sütemények kísérletezésébe kezdtem TDK keretein belül. Rengeteg ismerősöm szenved cöeliákiában, egyre inkább elterjedt az emberek körében a lisztérzékenység. Innen indult az egész, hogy megpróbáljak néhány általam kiválasztott süteményt gluténmentesen is a lehető legjobban a hagyományosokhoz hasonlóra előállítani. Ehhez szükség van arra, hogy minél több információt összegyűjtsek a témáról, s rengeteg időt töltsek a konyhában. Természetesen ez sok kudarccal és újrapróbálkozással jár, de azt hiszem lassan igen közel járok a megoldáshoz. Nem egy olyan süti született az elmúlt hetekben, ami egészen jól, gusztusosan festett, ám a belseje sokkal töményebb volt az általam megszokottaknál. Úgy gondoltam ezeket mégse osztom meg a világgal, hiszen segíteni szeretnék, nem pedig kellemetlen perceket okozni. Most viszont, hogy megszülettek a közel teljesen azonos sütemények receptjei, párat igyekszem majd közzé tenni, hátha valakinek kedve támad kipróbálni egyet-kettőt. Jól jöhet akkor is egy ilyen recept, ha olyan vendéget várunk, akiről tudjuk, hogy gluténmentesen táplálkozik. ( A zabból készült ételekkel vigyázzunk, nem minden cöeliákiás ember fogyaszthatja. Ha nem vagyunk jártasak a gluténmentes étrendben és a várt lisztérzékeny vendégünk táplálkozási szokásaival, inkább ne zab alapú süteménnyel készüljünk.) Remélem, hogy sikerül olyan eredményeket elérnem, amikkel segíthetem a lisztérzékenységben szenvedőket, hogy kedvükre fogyasszanak (és süssenek) édességeket kompromisszumok és lemondások nélkül.