Gyümölcsös minipite
Gyümölcs, gyümölcs, gyümölcs. Hetekig képes lennék elélni rajtuk, imádom az összeset. Különösen szeretem a nyarat abból a szempontból, hogy a kertben minden féle gyümölcs megterem, s kedvemre csemegézhetek belőlük. Természetesen ilyenkor sütéskor is előszeretettel használom őket és mivel apukám tegnap szólt, hogy már csak pár napig lesz sárgabarackunk, ma reggel a kertben kezdtem, összeszedtem a sütihez a szép hozzávalókat. A kosaramba jutott egy kevés szilva és málna is, így ezek kombinációjával készültek el a kosárkáim.
Hozzávalók (6 db 10 cm átmérőjű kosárhoz)
Tészta
- 250 gramm liszt
- 200 gramm vaj
- 50 gramm cukor
- fél teáskanál só
- 1 db tojás
- kenéshez 1 db tojás
Töltelék
- 600 gramm gyümölcs
- 40 gramm cukor
- 1 evőkanál liszt
- fél kiskanál fahéj
Elkészítés:
A kosarakba omlós tészta kerül, melyhez hideg vajat használunk. Aranyszabály, hogy gyors mozdulatokkal dolgozzunk, a cél, hogy minél kevesebbet érintkezzen a kezünk melegével, s így ne tudjon megolvadni a vaj.
- A lisztet a cukorral és a sóval elkeverjük, hozzáadjuk a hideg, felkockázott vajat és elmorzsoljuk.
- A közepébe mélyedést készítünk, beleütjük a tojást és gyors mozdulatokkal tésztát gyúrunk belőle.
- A tésztát félbevágjuk, az egyik felét frissentartó fóliába csomagoljuk és hűtőbe rakjuk. A másik felét elnyújtjuk 3 mm vastagra és a kivajazott kosarakat kibéleljük vele. Egy villával megszurkáljuk, hogy ne púposodjon meg. Ezeket is hűtőbe helyezzük (Van aki szereti ha tészta túl lóg a formán és absztrak módon a töltelékre simíthatja, én általában pontosan bélelem ki és utólag díszítem.)
- Ezalatt elkészítjük a tölteléket: a gyümölcsöket megmossuk, megtisztítjuk (a barackot és a szilvát meghámozzuk) és kisebb cikkekre vágjuk. Elkeverjük a cukorral, a liszttel és a fahéjjal.
A kosarakat kivesszük a hűtőből és egyenletesen elterítjük benne a tölteléket. - A tészta másik feléből a kosaraknak megfelelő átmérőjű köröket vágunk, csíkokra szabjuk és fonatot készítünk a sütik tetejére.
- Felvert tojással megkenjük az egészet.
- Előmelegített 190 fokos sütőben aranybarnára sütjük.
- A sütés után teljesen hűtsük ki a kosárkákat, különben a töltelék kifolyik, és nem igazán lehet kiemelni egyben a formájából.
Ugyanennyi tésztából és 1 kg töltelékből elkészíthető egy 22 cm átmérőjű pite is, ám ott a sütési időt növelni kell. 30 perc után a tetejét le kell takarni, hogy az már tovább ne barnuljon, ám belül még sülhessen a tészta.