Isler
Nem csak I. Ferenc József kedvenc süteménye, hanem a bátyámé is. Szinte minden héten felmerül a családunkban ez a sütemény, és a legtöbbször el is készül. Azt hinnénk nehéz elkészíteni, pedig pillanatok alatt megvan. Évekkel ezelőtt kóstoltam meg egy fajtáját, melynek a tésztája fahéjas volt. Rögtön beleszerettem, így a receptemet eszerint módosítottam, és a végeredmény azt hiszem, magáért beszél.
Elkészítési idő: 1 óra hűléssel és pihentetéssel együtt, plusz másnap fél óra
Nehézség: Könnyű
Hozzávalók:
– 5 dkg porcukor
– 10 dkg vaj
– 14 dkg liszt
– 5 dkg finomra tört dió
– 1 kiskanál fahéj
Bevonáshoz: 30 dkg csokoládé
Elkészítés:
A hozzávalókat egy tálban összedolgozzuk, majd 10-15 percig hűtőben pihentetjük. Ezután lisztezett deszkán 7 mm magasságúra nyújtjuk, és a kívánt kör alakkal kiszaggatjuk belőle a karikákat. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük őket, majd 200°C-on (légkeverésen 180°C) 5-10 perc alatt megsütjük. Fontos, hogy a lapok világosak maradjanak. Ekkor hagyjuk, hogy teljesen kihűljenek, utána ragasztjuk őket össze a kívánt lekvárral. Pár órát pihentetjük (ideális az egy nap) majd csokoládéval leöntjük a süteményeket és rácsra téve hagyjuk, hogy megdermedjenek. Utána dobozban tárolva hagyjuk, hogy összeérjenek az ízek, s megpuhuljon a sok isler.