Keksztekercs
Ez az a sütemény, amiből sose tudok eleget készíteni. Mindenki imádja, így évről évre növelem a keksz-mennyiséget amiből kiindulok. Legutóbb ez közel egy kg volt, de így se maradt a harmadik napra szinte semmi belőle. Míg a többi édességnél nagyrészt a receptekre hagyatkozom, ez amolyan érzés alapján készül. Folyton kóstolgatni kell, és ízlésünk szerint adagolni a hozzávalókat. De az alap recept, amiből kiindulok, és az arányokat veszem, a következő:
Elkészítési idő: 30 perc
Nehézség: könnyű
Hozzávalók:
Tészta:
– 50 dkg darált keksz
– 20 dkg porcukor
– 2-3 evőkanál kakaópor
– egy löttyintésnyi kávé
– pici rum
– kevés tej
– egy zacskó kókuszreszelék
Töltelék:
– 25 dkg vaj
– 20 dkg porcukor
A tészta hozzávalóit egy tálba tesszük, majd közepesen kemény tésztát gyúrunk belőle. A nyújtódeszkát kókuszreszelékkel bevonjuk, majd azon nyújtjuk ki a masszát téglalap alakúvá. Egy kés segítségével megkenjük a töltelékkel (ha akarunk ebbe is szórhatunk kókuszreszeléket), majd feltekerjük. Hűtőben pihentetjük, majd kicsit dermedt állapotában felvágjuk.