Kelt alaptészta – bukta, túrós batyu és a kakaós csiga
Nálunk igazi nagy kedvenc a kelt tészta, van mikor két adagot is bekeverek, mert természetesen mindenki mással szeretné megölteni: apa a bukta párti, aki imádja, ha csurig van töltve lekvárral a tészta. A testvérem és anyukám mindenbe belecsipeget, én pedig a kakaós csigáért vagyok oda. A sütemény hamar megvan, nem túl bonyolult összeállítani, és ha netán marad belőle másnapra, utólag melegítve is nagyszerű.
Elkészítési idő: 1,5 óra kelesztéssel együtt
Nehézség: könnyű
Hozzávalók:
– 2 dl tej
– 10 dkg vaj
– 50 dkg liszt
– 1 csomag szárított élesztő
– 3 evőkanál cukor
– 1 csomag vanillincukor
– 1 csapott teáskanál só
– 1 tojás
– 1 tojásfehérje
Kenéshez: 1 tojássárgája, 1 evőkanál tej
Elkészítés:
A tejet megmelegítem és felolvasztom benne a vajat. A hozzávalókat egy tálban összekeverem, robotgéppel alacsony, majd magas fokozaton kb. 5 perc alatt simává dolgozom. A tésztát meleg helyen, konyharuhával letakarva addig kelesztem, amíg láthatóan meg nem nő.
Ezután a tésztát belisztezett deszkára helyezem, még egyszer átgyúrom. Majd kinyújtom, különböző alakzatokat és süteményeket készítek belőle. A tojássárgával a végén a tetejét megkenem. Meleg helyen ismét picit kelesztem, hogy kissé megdagadjanak.
Töltelék:
kakaós csiga: cukrozatlan kakaópor cukorral összekeverve
túrós batyu: túró, cukor és citromhéj
bukta: sütést álló házi lekvár
A végén a süteményeket készre sütöm körülbelül 20 perc alatt.
Alsó- felső sütés: 200° (előmelegítve)
Légkeverésen: 180°C (előmelegítve)
Gáz: 3-4-es fokozat (előmelegítve)