Korpás kifli
Egy finom, friss pékáru szerintem nagyon sok embert le tud venni a lábáról. Ha arra gondolok, hogy vacsorára felvágottak és zöldségek (esetleg házi lecsó) mellé még meleg kenyér vagy zsemle lesz, máris összefut a nyál a számban. Mostanában többször vártam a párom este valami házi, ropogós finomsággal, mikor hazaért a hosszú nap után. Emellett dietetikus hallgatóként egyre jobban próbálok figyelni arra, hogy helyesen táplálkozzunk, éppen ezért többször részesítem előnyben a teljes gabonaszemet tartalmazó lisztből készülteket. Ma korpás kiflit sütöttem a Limara pékség receptjéből, gyermekként nagyon szerettem, igazán jó emlékeim fűződnek hozzá. Reméltem, hogy a vacsora is ilyen emlékezetes pillanatokat kelt majd bennem, s végül nem is ért csalódás: kívül enyhén ropogós, belül nagyon puha volt. Sok pékárut sütöttem mostanában, de teljes bizonyossággal állíthatom, hogy ez volt a legjobb eddig, igazán megéri belevágni!
A sütemény tápanyagértékei:
(Az értékek a kcal kivételével grammban értendőek)
Fehérje | Zsír | Szénhidrát | Kcal | |
Kenyérliszt (Bl 80) | 25 | 2,5 | 175 | 840 |
Korpa | 4,5 | 1,65 | 15,3 | 96,6 |
Öregtészta | 6,25 | 0,625 | 43,75 | 210 |
Olaj | 27,6 | 249,02 | ||
Natúr joghurt | 2,38 | 2,32 | 2,74 | 41,54 |
Élesztő | elhagyható | elhagyható | elhagyható | elhagyható |
só | elhagyható | elhagyható | elhagyható | elhagyható |
víz | elhagyható | elhagyható | elhagyható | elhagyható |
Összesen | 38,13 | 34,695 | 236,79 | 1437,16 |
Egy darab kifli (kb. 80 grammos) | 6,355 | 5,7825 | 39,465 | 239,52 |