Mákos és diós beigli
Minden évben Édesanyám tart egy „próbasütést” a beiglikből november elején, ami annyit tesz valójában, hogy a régi bevált receptet használva picit hamarabb csemegézünk a sütiből. Bár még van hat hét karácsonyig, lassan ideje elkezdeni kigondolni az ünnepi menüt és a süteményeket, ám a tradicionális beigli ritkán marad ki a sorból.
Elkészítési idő: 7 óra (15 perc gyúrás, 3-4 óra pihentetés, 1 óra töltés, 20 perc pihentetés, 20 perc dermesztés, 30-40 perc sülés)
Hozzávalók: (6 rúdhoz)
Tésztához:
• 1 kg liszt
• 20 dkg vaj
• 15 dkg sertészsír
• 8 dkg porcukor
• egy csipet só
• 1 dkg élesztő
• 1 db tojás
• 2 dl tej + 1 kiskanál cukor
+ 2 db tojássárgája két kiskanál tejföllel (kenéshez)
Diós töltelék: Mákos töltelék:
• 22 dkg cukor • 26 dkg cukor
• 2 dl víz • 2.5 dl víz
• 40 dkg dió • 40 dkg mák
• ízlés szerint fahéj • citromhéj
• citromhéj • ízlés szerint fahéj
• 4 dkg morzsa
Elkészítés:
A lisztet, a vajat, a sertészsírt és a porcukrot elmorzsoljuk és a langyos, cukros tejben felfuttatott élesztőt belekeverjük. Beleütjük a tojást, meghintjük sóval és jól összedolgozzuk a tésztát. Ezután 3-4 óráig (akár egész éjszakán át) hideg helyen pihentetjük.
Ezalatt elkészítjük a töltelékeket.
Mák: a cukorból és a vízből szirupot főzünk, leforrázzuk vele a mákot, belekeverjük a reszelt ciromhéját és egy kevés fahéjat. A tölteléket kihűtve kenjük a tésztára.
Dió: a cukorból és a vízből szirupot főzünk, és az őrölt dióra öntjük. Belekeverjük a citromhéjat, a kevés fahéjat és a morzsát. A tésztára szintén kihűtve tesszük. (A töltelékekbe rakhatunk rumba áztatott mazsolát is)
A pihentetés után a tésztát hat egyenlő részre osztjuk, és téglalap alakúakra nyújtjuk őket. 3 db-ot mákosra, 3 db-ot diósra töltünk, úgy, hogy mindkét szélét egy ujjnyira visszahajtva sodorjuk fel a tésztákat. Enyhén zsírozott tepsibe helyezzük őket, nem túl közel egymáshoz és tojással megkenjük a tetejüket. Fél óráig meleg helyen pihentetjük, utána még egyszer megkenjük őket tojással, és amíg meg nem szárad (megrepedezik) rajtuk, hideg helyre tesszük. 160 fokon hőlégkeveréses sütőben kb. 35-40 perc alatt készre sütjük. Ugyanebből a mennyiségű tésztából készíthetünk 25 db mákos és 25 db diós kiflit.
Jó tanácsok:
1. Figyeljünk arra, hogy egy irányba kenjük meg a tojásokkal, mert sülés után meglátszik a száliránya az ecsetnek.
2. Ügyeljünk arra is, hogy a tojásból ne cseppenjen a sütőlapra, mert kellemetlen illatot árasztva rásül, és nagyon nehéz lesúrolni.
3. A töltelékek ne legyenek se túl lágyak, se túl kemények, mert a beigli szétnyílhat. Bár a finom ízén nem változtat, de esztétikailag ronthatja a süteményt.