Mézeskalács
2 óra ( 15 perc összekeverés, szaggatás, sütések)
Hozzávalók:
- 70 dkg liszt
- 20 dkg méz
- 20 dkg porcukor
- 20 dkg margarin
- 2 tojás sárgája
- 1 egész tojás
- 1 kávéskanál szódabikarbóna
- fűszerek (kiskanál fahéj, ánizs, szegfűszeg vagy kész mézes fűszerkeverék)
Elkészítés:
Először elkeverjük a lisztet, a szódabikarbónát, a porcukrot és a fűszereket. Hozzáadjuk a melegített, de nem forró mézet és margarint, az egész tojást és végül a tojássárgákat. Jól összedolgozzuk és fél cm vastagra nyújtjuk. Kiszaggatjuk a kívánt formákat és előmelegített 160 fokos sütőben 7-10 perc alatt világosbarnára sütjük. Frissen kisülve még puha, gyorsan csipegethető, ám ha kihűlt, megkeményedik, gyönyörűen díszíthető. Fém dobozba téve egy félbevágott almával puhítjuk.
– Ha karácsonyfa díszként szeretnénk a mézeskalácsokat használni, sütés előtt a kiszaggatott figurákra egy szívószál segítéségével lyukakat készíthethetünk, melyekbe szalagot fűzve könnyen felakaszthatjuk azokat.
– Díszítéshez különböző krémeket lehet használni, én idén mivel habcsók is készült azon a napon mikor díszítettem, tojásfehérje – cukor 1:2 arányú keverékét vízgőz felett csípősre melegítettem, majd géppel kemény habbá vertem. Habzsákba töltve változatos és egyéni figurákat készíthetünk. Ha színes krémet szeretnénk, egyszerűen egy kevés ételfestéket keverünk a masszához és már dolgozhatunk is vele.