Ramazan pide
Ez a pitét a muszlimok előszeretettel fogyasztják a Ramadán alatt esténként, amikor ételhez juthatnak. Nagyon finom, sok minden mellé fogyasztható lepényféleség. Először sóska mellé ettem, de utoljára vajjal megkenve, citromos meggylekvárba tunkolva fogyasztottam. Egyszerűen mindenhez passzol.
Elkészítési idő: 1,5 óra
Nehézség: közepes
Hozzávalók:
-1,5 dl langyos víz
-1 dl szobahőmérsékletű tej
-25 g élesztő
-1,5 tk. só
-1-2 tk cukor
-fél dl olaj
-egy nagyobb tojás fehérjéje ( sárgája majd a kenéshez kell)
-kb 40 dkg liszt
-magvak
Elkészítés:
Összekeverünk mindent egy nagy tálban, még az élesztőt sem kell felfuttatnunk. Jól összegyúrjuk. Majd egy tálban konyharuha alatt pihentetjük fél órán át. 25 cm-es formát kikenünk vajjal belenyomkodjuk a tésztát, kis peremet hagyva a szélén.(Ez a tésztaadag két pitére elég, de én mindig egynek sütöm meg így jó vastag, 5-7 centis tésztát kapok.)
Újabb fél órát pihentetjük a konyharuha alatt, közben 200°C-ra melegítjük elő a sütőt. Fél óra elteltével kinyomkodjuk belőle a levegőt kis peremet hagyva neki. Lekenjük tojássárgájával és szezámmaggal, lenmaggal szórjuk meg. A sütő aljába hőálló tálba vizet teszünk, hogy párologjon. Majd közel 15 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy készre sült-e már.