Ribizli lekvár
Újra itt a nyár, isteni lekvárokat lehet készíteni, a lehetőségek száma szinte határtalan. Szeretem, hogy az otthon készített dzsemek zamatosak, a gyümölcs íze, s nem a cukoré dominál és nem utolsó sorban öröm ránézni az üvegekre, ahogy csillog a természetes színe a lekvárnak. A mai nap feladata a ribizli bokor leszedése és befőzése volt, hiszen ha ilyenkor nyáron nem teszek el elég gyümölcslekvárt, év közben nincs mit beletölteni a különböző süteményekbe.
Elkészítési idő: 2 óra (tisztítás nélkül)
Hozzávalók:
– kb. 2,5 kg megtisztított ribizli
– 2 db Dr. Oetker 2:1 befőző cukor
Elkészítés:
A ribizlit megmossuk, leszőrözzük, csak a szép tiszta szemeket tesszük a tálba. Egy turmixgépben pépesítjük, majd szitába töltünk egy nagy merőkanállal belőle, és a kanál hátával átpasszírozzuk, hogy a magok ne kerüljenek a lekvárba. Az így kapott ribizlit egy nagy fazékba öntjük, hozzáadjuk a két csomag befőző cukrot, teljesen elkeverjük, majd magas lángon felforraljuk. Mikor már teljesen forr, egy percig főzzük, s végül üvegekbe töltjük. Mivel a lekvár teljesen folyós, és magok sincsenek benne, az áttöltést könnyedén végezhetjük egy konyhai tölcsér segítségével. A tetőket szorosan rácsavarjuk az üvegekre és 10 percig felfordítva pihentetjük azokat. Utána visszafordítjuk, hagyjuk kihűlni, s végül tetszés szerint díszítjük és feliratozzuk az üvegeket, s már mehetnek is a kamra polcaira, esetleg ajándékba is vihetjük, hiszen szép mutatósak és rettentően finomak.:)