Sárgabaracklekvár – avagy indul az idei befőző szezon
Nyár van, rengeteg gyümölcs most érik, a befőzés időszaka van. A mi családunkban ez hagyomány, rengeteg befőtt, lekvár, dzsem, szörp és pálinka készül minden évben a saját terméseinkből. Szinte mindenféle gyümölcs alapul szolgál, de idén elsőnek a gyönyörű sárgabaracklekvár elkészítésének álltam neki.
Elkészítési idő: 2,5 óra kb. 4,5kg esetén
Nehézség: könnyű
Hozzávalók:
– sárgabarack
– befőző cukor
– üres üvegek
Elkészítés:
Elsőnek az üvegeket elmosom, leforrázom, majd lefordítva hagyom, hogy megszáradjanak. A barackokat kisebb adagokban egy tálba helyezem, és leforrázom azokat. Két perc után egy másik műanyag edénybe szedem át őket, a bőrüket lehúzom és a magot is kiszedem. Robotgéppel tetszés szerint pépesítem (lehet kisebb nagyobb darabokat hagyni benne, de akár teljesen összeturmixolni is), majd ekkor mérem le a súlyát a gyümölcsnek. 1,5-1,75 kilogrammonként egy fél kg-os befőző cukrot adok hozzá, s elkeverem. Én a 3:1 arányút szoktam használni, mert nálunk a barack általában kellően édes. Magas lángon állandó keverés mellett forralásig hevítem, majd onnantól számítva két percig főzöm. Ekkor a lekvár még nagyon híg lesz, de ne ijedjünk meg, egy két óra alatt besűrűsödik majd mikor már lezárva áll. Az üvegekbe töltöm a még forró lekvárt, azokat lezárom, majd 5-10 percig lefordítva tartom. Utána visszafordítom őket, címkézem, díszítem az üvegeket, és már mehet is a kamrapolcra az isteni finom lekvár.