Gluténmentes kuglóf
Igen sokadik próbálkozásra ma megszületett a saját gluténmentes kuglóf receptem. Rögös út vezetett idáig, többször használtam útifű magot, s egyéb anyagot, melyekkel javítani tudnék a sütemény állagán, de végül ez lett a nyerő. Nagyon puha, laza szerkezetű, az eddigi próbakóstolóim egyike se ismerte fel, hogy ez lenne a gluténmentes, sőt!! Tényleg finom, a különbség nem vehető észre. Lássuk is a receptet! (Bocsánat nem kuglóf formában készült, mert egyszerre több változatot készítettem, így ennek csak a püspökkenyér forma jutott. 🙂 )
Hozzávalók:
- 2 tojás
- 100 gramm cukor
- 50 gramm olaj
- 50 gramm tej
- 100 gramm liszt ( 80 gramm Nutri Free mix per pane + 20 gramm Schar Mix c)
- 4 gramm sütőpor
- ízlés szerint fahéj
- márványos esetén 10 – 20 gramm holland kakaópor
(normál kuglóf formához dupla mennyiséget szoktam használni)
1. A tojásokat kettéválasztjuk, a sárgájukat a cukorral elkeverjük.
2. Hozzáadjuk az olajat és a tejet, folyamatosan keverjük, majd beleszitáljuk a lisztet.
3. A tojásfehérjékből kemény habot verünk, majd az előző masszába forgatjuk.
4. Ha márványos kuglófot szeretnénk készíteni, a fele tésztát a formába öntjük, a másik feléhez hozzászitáljuk a kakaóport, elkeverjük, majd szintén a formába öntjük.
5. Alsó felső sütésen 170 fokon kb. 30-35 perc alatt készre sütjük.
Most olyan formát használtam, melynek speciális a bevonata ,így nem igényelt semmilyen kenőanyagot. Hagyományos kuglóf forma esetén viszont vajazzuk ki alaposan és lisztezzük, hogy a sütemény könnyedén kijöjjön belőle.
2 hozzászólás
kismonika
Kedves Anna!
szeretném kipróbálni a kuglófot. Csak Schar mix b lisztem van itthon, vajon azzal is lesz ilyen jó állagú? Nem szoktam a receptektől eltérni, de itt elég kis mennyiségról van csak szó…
Köszönöm előre is a válaszodat
Móni
Anna
Kedves Móni!
Ha a Schär mix c-t szeretnéd cserélni b-re, nem fogsz túl nagy változást tapasztalni, a fő állagát a Nutrifree adja. Ugyanígy nagyon puha lesz. Remélem ízleni fog! 🙂
Anna