Mákos tejszínes torta
Ma egy kedves ismerősöm Anyósának készült egy születésnapi torta a konyhában!(:
Elkészítési idő: 2 és fél óra + 4-6 óra hűtés bevonás előtt és után!
Hozzávalók:
– 1 db 6 tojásból álló egybetojásos csokoládés piskóta
töltelék:
– 6 dl habtejszín
– 3 habfixáló
– egy vanília kikapart belseje
– egy üveg meggy
– ízlés szerinti mák (4-5 evőkanál)
bevonás és díszítés:
– 4 dl habtejszín
– 400 gramm csokoládé
– 6-7 dkg kókusz
– 4 dkg aprított fehér csokoládé
– 2 nagy kocka csokoládé
– 60 gramm fehér csokoládé
1. A piskótát elkészítjük, hagyjuk kihűlni és 3 részre vágjuk.
2. A töltelékhez a habtejszínt a habfixálókkal és a vanília kikapart belsejével felverjük, majd a kívánt mennyiségű mákot beleforgatjuk.
3. A legfelső piskóta lapot helyezzük legalulra, a krém felét rátöltjük, s meggyekkel kirakjuk. Erre kerül a középső tészta, rákenjük a töltelék másik felét, meggyel megszórjuk (óvatosan bele is nyomhatjuk a krémbe) és végül ráhelyezzük a harmadik lapot. A tortát 4-6 órára a hűtőbe tesszük a bevonás előtt.
4. A sütemény külsejének az elkészítéséhez gőz felett összeolvasztjuk a habtejszínt és a csokoládét. Ha egy teljesen homogén, daraboktól mentes öntetet kapunk, a tűzről levesszük és félre tesszük majdnem teljesen kihűteni. Amikor elérte a kívánt hőfokot, a jól lehűtött torta tetejére öntjük, hagyjuk, hogy az oldalán lecsurogjon és egy spatula segítségével elegyengetjük. Mivel a hideg tortán gyorsan fog dermedni, ügyesen kell dolgoznunk, ha netán mégse lennénk megelégedve a csokoládéval, a spatulát meleg vízben felmelegítjük, megtöröljük, és azzal még tudjuk egyengetni a mázat. Ha a torta oldalára kókuszt vagy egyéb díszítő elemet kívánunk tenni, az öntetet langyosan öntjük rá a süteményre és dermedés előtt meghintjük a kívánt reszelékkel. A tetejére körbe fehér aprított csokoládé kerül, s utána 4-6 órán át hűtőben pihentetjük. Végül gőz felett csokoládét olvasztunk, habzsákba töltjük, és tetszés szerint díszítjük.
Bár nem egy megszokott dolog a kókuszt és a mákot egy süteményben használni, viszont ha ügyelünk az arányokra és a mennyiségekre, egy igazán különleges ízkombinációt kaphatunk.