Csörögefánk
Évek óta nem ettem csörögefánkot, mindig a Nagymamám sütötte nekem gyerekkoromban. De a recept ismét előkerült, a párom kedvenc süteménye, mely nálunk mindig két evésre elfogy, hiszen annyira szereti, ha nekiül egy hatalmas tállal képes megenni. Lehet hidegen vagy melegen, de az ínycsiklandozó házi sárgabaracklekvár nem maradhat el mellőle.
Elkészítési idő: 1 óra
Nehézség: közepes
Hozzávalók:
– 25 dkg liszt
– 1,5 dl tejföl
– 2 gramm porcukor
– 50 gramm vaj
– 3 tojássárgája
– 1 csipet só
Sütéshez: olaj
Díszítéshez: 15 dkg porcukor
Elkészítés:
A tésztához az összetevőket egy tálba tesszük és kézzel jó alaposan összegyúrjuk a tésztát. Lisztezett nyújtódeszkára helyezzük, kicsit átgyúrjuk és 3 mm vastagságúra nyúltjuk. Éles késsel négyzet vagy rombusz alakú tésztalapokat vágunk, középen bemetszést ejtünk, majd az egyik felét áthúzzuk rajta. Ha masni alakúakat szeretnénk, akkor csavarhatunk is egyet rajta, de igazából tetszés szerint bármilyen alakú fánkokat is készíthetünk. Ezután kellően forró olajba helyezzük a tésztákat, és néhány perc alatt mindkét felét arany barnára sütjük. Nem szabad alacsony hőfokon lassan és sokáig sütni, mert a fánkok kiszáradhatnak. Még forrón porcukrot szitálunk rá, közben forgatjuk a süteményeket, hogy minden felüket érje a cukor.
Ajánlás: Házi lekvárokkal együtt tálaljuk, hagyományosan sárgabaracklekvárral.