Logo
  • Aprósütemények
  • Alaptészták
  • Torták
  • Sós sütik
  • Krémes sütik
  • Tepsis sütik
  • Krémek
  • Pékáruk
  • Ételek
  • Befőzés
  • Aprósütemények
  • Alaptészták
  • Torták
  • Sós sütik
  • Krémes sütik
  • Tepsis sütik
  • Krémek
  • Pékáruk
  • Ételek
  • Befőzés
Ízbarangolás

Ahol az érzékek kezdődnek…

Dupla csokis cookie

2015-06-08 0 hozzászólás

A cukrászok úgy tartják, hogy a sütés alapja a keksz. Bár inkább Amerikában elterjedtebb a cookie kifejezés és ennek készítése, hazánkban is elkezdett már teret hódítani, egyre több kávézóban lehet találkozni vele. Ezt a receptet egy igen közkedvelt tengerentúli cukrász tollából vettem, és bár itt-ott módosítottam rajta, a sütemény megtartotta jellegét: a vaj és az édes íz dominál legfőképpen. Elismerem, igen tömény édességről van szó, amiből az ember a második után nem kíván többet, ám mégis igazán kellemes pillanatokat tud okozni a kissé omló, friss keksz elfogyasztása egy finom csésze kávé mellett, vagy csak úgy nasiból, egy-egy étkezés után.

Hozzávalók: (24 db-hoz)

  • 225 gramm vaj (fontos, hogy vaj legyen és ne margarin!)
  • 200 gramm cukor
  • 100 gramm barna cukor
  • 20 gramm kakaópor ( 40 gramm, ha minden kekszet barnára szeretnénk)
  • 1 nagy tojás (45 gramm)
  • 1 vanília kikapart belseje (2 gramm)
  • 3 kávéskanál tej ( kb. 10 gramm)
  • 262 gramm liszt
  • 4 gramm sütőpor
  • 50 gramm fehér és ét/tejcsokoládé vegyesen, apróra törve

Elkészítés:

  1. A vajat a sütés előtt időben rakjuk ki a pultra, hogy szobahőmérsékletűre tudjon melegedni, így könnyebb dolgozni vele.
  2. A hozzávalókat előkészítjük.hozzávalók
  3. A vajat a cukrokkal és a vanília belsejével 2-3 percig keverjük, majd hozzáadjuk a tojást és ismételten 2 percig dolgozzuk.
  4. Beleöntjük a tejet, végül a sütőporos lisztet és egy percig alacsony fokozaton, majd egy percig magas fordulatszámon keverjük a tésztát.
  5. Elfelezzük a masszát, a feléhez hozzádolgozzuk a kakaóport.csokis tészta
  6. Mindkét tészta részhez hozzáöntjük a csokoládé felét és egyenletesen elvegyítjük bennük.
  7. A sütőt 160 fokra előmelegítjük.
  8. Sütőpapíros lemezre kézzel kis kerek halmokat készítünk, ellapogatjuk és 13-15 perc alatt készre sütjük.világos kekszsötét keksz
  9. Mikor kivesszük a sütőből még nagyon lágy lesz a keksz. Ekkor vegyük le a zsírpapírral együtt a sütőlemezről, hogy ne érje tovább hő és hagyjuk kihűlni. Szépen meg fog keményedni a „hideg” hatására.kisült világos
  10. Fontos, ha több adagot sütünk, mindig hideg lemezre tegyük rá a kisütni váró kekszeket, ugyanis ha meleg tepsibe rakjuk, még a sütőbe kerülés előtt túlságosan megolvad a vaj, melytől a sütemény állaga megváltozik.

A sütemény tápanyagértékei:

(Az értékek a kcal kivételével grammban értendőek.)

Liszt Vaj Kristály-cukor Barna-cukor Kakaópor Tojás (45g) Vaníliarúd Tej (1,5%) Sütőpor Csokoládé
Szénhidrát 186,02 2,475 1,78 0,27 1,12 0,47 1,2 25,95
Fehérje 25,676 1,35 3,98 6,075 0,078 0,3 0 1,75
Zsír 2,62 185,625 4,14 5,4 0,064 0,15 0 18,45
Kcal 882,94 1685,3 820 396 69,8 170 6,42 4,4 4,84 282
Összesen a tésztában 918 gramm tészta 4321,65 kcal  Szénhidrát: 219,285  Fehérje: 39,209  Zsír: 216,449
100 gramm süteményben 470,768 kcal  Szénhidrát: 23,88  Fehérje: 4,27  Zsír: 23,57
1 db sütemény 180,06 kcal  Szénhidrát: 9,13  Fehérje:1,63  Zsír: 9,018
/

Ételek

/

- Anna

Ezeket is érdemes megnézni

Bátyus 28

2016-09-24

Szólj hozzá Válasz megszakítása

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.

ashe Child a sablont készítette: Névtelen.