Karamellmousse-torta
A tesós házi hamburgerezést egy igazán édes süteménnyel zártuk tegnap este 🙂
Hozzávalók: (18cm átmérőjű tortához)
Tészta:
- 2 tojás
- 40 gramm cukor
- 50 gramm liszt
- 1 teáskanál olaj
Mousse:
- 150 gramm cukor
- 1 dl tejszín
- 3 dl felvert tejszín
- 2 db tojássárgája
- ¾ teáskanál zselatin
Máz:
- 1 dl tejszín
- 100 gramm fehércsokoládé
- 25 gramm cukor
- 1 teáskanál keményítő
Elkészítés:
- A piskótával kezdjük: a tojásokat kettéválasztjuk, a sárgákat elkeverjük a cukor harmadával.
- A tojásfehérjékből a cukor másik részével kemény habot verünk, majd óvatos mozdulatokkal a sárgákkal összeforgatjuk.
- A lisztet is elvegyítjük benne, hozzáadjuk az olajat, majd a zsírpapírba csomagolt formába töltjük és egyenletesen elterítjük.
- 180 fokon (légkeverésen 160 fok) kb. 20-30 perc alatt készre sütjük. Kivesszük a sütőből, majd oldalára fordítva hagyjuk a formában kihűlni.
- A moussehoz karamellalapot készítünk: megkaramellizáljunk 90 gramm cukrot és folyamatos kevergetés mellett hozzáöntjük a felforrósított tejszínt. Csomómentesre keverjük, (ha szükséges tovább melegítjük, hogy homogén legyen) majd félretesszük hűlni.
- A tojássárgákat elkeverjük a maradék cukorral és vízgőz felett csípősre melegítjük. Akkor megfelelő a hőmérséklete, ha az ujjunkat beledugva egy picit megcsípi a kezünket.
- Ezután kihűlésig habbá verjük.
- 3 dl tejszínt felverünk, ebbe forgatjuk a kihűlt tojássárgás habot és a kihűtött karamellalapot. Gyors, de óvatos mozdulatokkal egyneművé keverjük.
- A piskótát kivágjuk a formából, melyet elmosunk, és ismét visszahelyezzük bele a tésztát.
- Az elkészült mousset rátöltjük, elegyengetjük simára és minimum 1-2 órára fagyasztóba helyezzük.
- A mázhoz a cukrot megkaramellizáljuk és állandó kevergetés közben hozzáöntjük a felforralt tejszínt.
- Ezután a nagyon apróra darabolt csokoládéra öntjük a karamellás tejszínt, hagyjuk pár percig állni.
- Óvatosan keverve, hogy minél kevesebb levegőt juttassunk bele, feloldjuk a csokoládét.
- Egy evőkanál vízben simára keverjük a keményítőt, majd a mázhoz keverjük.
- Hagyjuk, hogy szobahőmérsékletűre visszahűljön és a torta tetejére öntjük.
- Több órára hűtőbe rakjuk, hogy kellően megdermedjen a torta és összeérjenek az ízek.
- A tortaformát eltávolítjuk, szeleteljük és ízlésesen tálaljuk.
Tipp a tortaforma eltávolításához:
Én a legtöbbször nem kapcsos tortaformát használok, csak fém karikákat, melyeket másképp szoktam levenni a süteményekről, tortákról. A hajszárítót alacsony fokozatra állítva pár mozdulattal körbemelegítem a torta szélét, hogy a krém legszéle picit megolvadjon, így már könnyedén lehúzom a karikát.