Logo
  • Aprósütemények
  • Alaptészták
  • Torták
  • Sós sütik
  • Krémes sütik
  • Tepsis sütik
  • Krémek
  • Pékáruk
  • Ételek
  • Befőzés
  • Aprósütemények
  • Alaptészták
  • Torták
  • Sós sütik
  • Krémes sütik
  • Tepsis sütik
  • Krémek
  • Pékáruk
  • Ételek
  • Befőzés
Ízbarangolás

Ahol az érzékek kezdődnek…

Karamellmousse-torta

2016-02-04 0 hozzászólás

A tesós házi hamburgerezést egy igazán édes süteménnyel zártuk tegnap este 🙂

Hozzávalók: (18cm átmérőjű tortához)

Tészta:

  • 2 tojás
  • 40 gramm cukor
  • 50 gramm liszt
  • 1 teáskanál olaj

Mousse:

  • 150 gramm cukor
  • 1 dl tejszín
  • 3 dl felvert tejszín
  • 2 db tojássárgája
  • ¾ teáskanál zselatin

Máz:

  • 1 dl tejszín
  • 100 gramm fehércsokoládé
  • 25 gramm cukor
  • 1 teáskanál keményítő

Elkészítés:

  1. A piskótával kezdjük: a tojásokat kettéválasztjuk, a sárgákat elkeverjük a cukor harmadával.
  2. A tojásfehérjékből a cukor másik részével kemény habot verünk, majd óvatos mozdulatokkal a sárgákkal összeforgatjuk.
  3. A lisztet is elvegyítjük benne, hozzáadjuk az olajat, majd a zsírpapírba csomagolt formába töltjük és egyenletesen elterítjük.
  4. 180 fokon (légkeverésen 160 fok) kb. 20-30 perc alatt készre sütjük. Kivesszük a sütőből, majd oldalára fordítva hagyjuk a formában kihűlni.
  5. A moussehoz karamellalapot készítünk: megkaramellizáljunk 90 gramm cukrot és folyamatos kevergetés mellett hozzáöntjük a felforrósított tejszínt. Csomómentesre keverjük, (ha szükséges tovább melegítjük, hogy homogén legyen) majd félretesszük hűlni.
  6. A tojássárgákat elkeverjük a maradék cukorral és vízgőz felett csípősre melegítjük. Akkor megfelelő a hőmérséklete, ha az ujjunkat beledugva egy picit megcsípi a kezünket.
  7. Ezután kihűlésig habbá verjük.
  8. 3 dl tejszínt felverünk, ebbe forgatjuk a kihűlt tojássárgás habot és a kihűtött karamellalapot. Gyors, de óvatos mozdulatokkal egyneművé keverjük.
  9. A piskótát kivágjuk a formából, melyet elmosunk, és ismét visszahelyezzük bele a tésztát.
  10. Az elkészült mousset rátöltjük, elegyengetjük simára és minimum 1-2 órára fagyasztóba helyezzük.
  11. A mázhoz a cukrot megkaramellizáljuk és állandó kevergetés közben hozzáöntjük a felforralt tejszínt.
  12. Ezután a nagyon apróra darabolt csokoládéra öntjük a karamellás tejszínt, hagyjuk pár percig állni.
  13. Óvatosan keverve, hogy minél kevesebb levegőt juttassunk bele, feloldjuk a csokoládét.
  14. Egy evőkanál vízben simára keverjük a keményítőt, majd a mázhoz keverjük.
  15. Hagyjuk, hogy szobahőmérsékletűre visszahűljön és a torta tetejére öntjük.
  16. Több órára hűtőbe rakjuk, hogy kellően megdermedjen a torta és összeérjenek az ízek.
  17. A tortaformát eltávolítjuk, szeleteljük és ízlésesen tálaljuk.

Tipp a tortaforma eltávolításához:

Én a legtöbbször nem kapcsos tortaformát használok, csak fém karikákat, melyeket másképp szoktam levenni a süteményekről, tortákról. A hajszárítót alacsony fokozatra állítva pár mozdulattal körbemelegítem a torta szélét, hogy a krém legszéle picit megolvadjon, így már könnyedén lehúzom a karikát.

/

Torták

/

  karamellmousse

- Anna

Ezeket is érdemes megnézni

Az idei nyár

2016-08-07

Egyszarvú torta

2016-09-29

Kisvakondos 3. születésnap

2016-09-26

Szólj hozzá Válasz megszakítása

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.

ashe Child a sablont készítette: Névtelen.