Logo
  • Aprósütemények
  • Alaptészták
  • Torták
  • Sós sütik
  • Krémes sütik
  • Tepsis sütik
  • Krémek
  • Pékáruk
  • Ételek
  • Befőzés
  • Aprósütemények
  • Alaptészták
  • Torták
  • Sós sütik
  • Krémes sütik
  • Tepsis sütik
  • Krémek
  • Pékáruk
  • Ételek
  • Befőzés
Ízbarangolás

Ahol az érzékek kezdődnek…

Liliomos torta

2013-07-15 0 hozzászólás

IMAG0666_1Az idei meglepetés torta Édesanyám születésnapjára egy csokoládés piskótájú vaníliás krémmel töltött torta volt, melyet a kedvenc virágaim, a liliomok ihlettek. A virágok elkészítéséhez már egy héttel hamarabb nekiláttam, az egyes száradási időknek megfelelően, főleg hogy nagyon lassan készülnek el, hiszen aprólékos munkáról beszélünk. A különleges díszítése miatt nagy örömmel készítettem, bár ez a torta kissé nehezebb volt, mint az előzőek, mégis megérte a sok fáradtságot.

 

Elkészítési idő(virágokat leszámítva): 2,5 -3 óra

 

Hozzávalók:

–          2 db csokoládés piskóta

–          1 csomag vaníliás pudingpor

–          2 evőkanál porcukor

–          600 ml habtejszín

–          1 habfixáló

–          fél kg fehér marcipán

–          por alapú ételfesték (zöld, citromsárga)

–          fél méter díszszalag (zöld)

–          virágdrót

–          ehető fehér gyöngyök

 

Egy magasabb tortát szerettem volna sütni, így ezúttal két piskóta lapból indultam ki, amiket kétfelé vágtam és ebből 3 lapot használtam fel összesen.

A krémhez a pudingport a szokásos módon megfőztem a cukorral majd néha kevés kevergetéssel hagytam kihűlni. Vigyázzunk a cukor mennyiségével, ha cukrozott habtejszínt használunk kevesebb, ha cukrozatlannal dolgozunk, akkor több cukrot adjunk a pudingporhoz! Ha már kihűlt, a habfixálóval a habtejszínt jó keményre vertem és elsőnek kézzel óvatosan beleforgattam a pudingba. Ezek után robotgéppel alacsony fokozaton átkevertem, hiszen a puding a hűlés során elkezdhetett becsomósodni és a gép ezeket teljesen eldolgozta, mégse tett kárt a habban.

 

Ezek után következik a torta összeállítása. A habot 3 részre osztom (3 lap piskóta esetén) és a rétegeket megtöltöm úgy, hogy pár meggyel és barackkal bolondítom meg az egyes emeleteket. Végül kívülről is bevonom a tortát és minimum fél órára hűtőbe teszem. Addig várok, míg rajta a máz nem szilárdul meg.

jóEz alatt dolgozok a marcipán/ fondant bevonaton is. Lehet használni eleve színezett alapanyagot is, de én egy lágy zöld tortát szerettem volna, így fehérből indultam ki. Elsőnek pár perc alatt átgyúrom a teljes marcipánt, hogy fellazuljon, bár gyorsan kell dolgozni, mert a massza rosszul tűri a meleg levegőt. Miután ezzel kész vagyok, egy kevés zöld port adok hozzá és teljesen eldolgozom benne. Ha márványos tortát szeretnénk, csak félig vegyítsük a festéket, így érdekes és egyedi mintákat kapunk. 3-4 mm vastagságúra gyúrom zsírpapíron, mert ahhoz nem tud hozzáragadni. Ha netán mégis ezzel a problémával találkoznánk, akkor kevés porcukrot szórva alá vagy felé megakadályozhatjuk ezt.  A kinyújtott marcipán alá nyúlunk óvatosan és a tortára emeljük és bevonjuk vele. Vonalzó, egy fogpiszkáló és egy mintázó segítségével elkészítjük a négyzetrácsos mintát, majd kevés habbal a gyöngyöket is felhelyezem, s végül a szalagot az aljára rögzítjük. A kész liliomokat és a leveleket a tetejére helyezem.

 

jóA virágok elkészítését lásd a külön cikkben: Liliomok készítése fondantból/marcipánból.

/

Torták

/

- Master

Ezeket is érdemes megnézni

Az idei nyár

2016-08-07

Bátyus 28

2016-09-24

Lúdláb torta

2016-01-23

Szólj hozzá Válasz megszakítása

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.

ashe Child a sablont készítette: Névtelen.