Lúdláb torta
Csokoládé, meggy és még egy kis csokoládé. Mi kellhet még? Ezeket a szavakat olvasva sok ember szájában összefut a nyál és megkíván egy finom süteményt, például egy szelet lúdláb tortát.
Hozzávalók:
Piskótához:
- 4 db tojás
- 80 gramm cukor
- 90 gramm liszt
- 1 evőkanál kakaópor
- 10 ml napraforgó étolaj
Krémhez:
- 400 ml tejszín (állati 30%-os tejszín)
- 200 gramm étcsokoládé (kb. 40-45% kakaótartalmú)
Ganachehoz:
- 80 ml tejszín
- 80 gramm étcsokoládé (szintén kb. 40-45% kakaótartalmú)
Elkészítés:
(A krémet érdemes előző nap este elkészíteni, hogy legyen elég ideje kihűlni és másnap gördülékenyebben lehessen dolgozni a tortával.)
- A piskótával kezdjük: a tojásokat kettéválasztjuk, a sárgákat elkeverjük a cukor harmadával.
- A tojásfehérjékből a cukor másik részével kemény habot verünk, majd óvatos mozdulatokkal a sárgákkal összeforgatjuk.
- A kakaóporos lisztet is elvegyítjük benne, hozzáadjuk az olajat, majd a zsírpapírba csomagolt formába töltjük és egyenletesen elterítjük.
- 180 fokon (légkeverésen 160 fok) kb. 25-35 perc alatt készre sütjük. Kivesszük a sütőből, majd oldalára fordítva hagyjuk a formában kihűlni.
- A krémhez a tejszínt felforraljuk, beletördeljük az apróra vágott csokoládét és csomómentesre keverjük.
- Több órára (akár egy éjszakára is) hűtőszekrénybe rakjuk, hogy teljesen kihűljön.
- A piskótát egy éles késsel kivágjuk a formából, majd visszahelyezzük, mivel abba fogjuk betölteni.
- A teljesen hideg krémet robotgéppel habbá verjük, majd az egy harmadát elterítjük a piskótánkon.
- A meggyeket egymáshoz közel, arányosan rátesszük, majd a krém többi részét is rászedjük, és teljesen simára kenjük.
- Ezután hűtőbe rakjuk a tortát, míg elkészítjük a tetejére a ganachet.
- A bevonóhoz a csokoládét apróra törjük vagy vágjuk, és egy tálba helyezzük.
- A tejszínt felmelegítjük, majd a csokoládéra öntjük.
- Óvatosan kevergetve, hogy ne jutassunk bele túl sok levegőt homogénre keverjük.
- Megvárjuk, míg kicsit visszahűl, kb. szobahőmérsékletűen (40 foknál ne legyen melegebb!) öntjük a tortára.
- Egyenletesen elsimítjuk, ha szükséges alul kissé megütögetjük a tortát, így kiegyenlítődik a teteje.
- A tetejét tetszés szerint díszítjük. Nyáron általában a szeleteket megrajzolják és meggyeket helyeznek rájuk. Az évszak miatt én most felvert tejszínhabból tuffokat készítettem, melyekre csokoládé formákat ültettem.
Remélem más is kedvet kapott egy kis sütizésre. 🙂
A sütemény tápanyagértékei:
(Az értékek a kcal kivételével grammban értendőek)
Fehérje | Zsír | Szénhidrát | Kcal | |
tojás | 26,7 | 20 | 3,8 | 304 |
cukor | 0 | 0 | 348,8 | 348,8 |
liszt | 9,72 | 0,9 | 64 | 343 |
kakaópor | 2 | 20 | 0,9 | 40 |
olaj | 0 | 10 | 0 | 90 |
tejszín | 11 | 165 | 13,5 | 1585 |
csokoládé | 25,5 | 103,6 | 120 | 1540 |
összesen | 74,92 | 319,5 | 551 | 4250,8 |
1 szelet | 4,68 | 19,97 | 34,44 | 265,68 |