Logo
  • Aprósütemények
  • Alaptészták
  • Torták
  • Sós sütik
  • Krémes sütik
  • Tepsis sütik
  • Krémek
  • Pékáruk
  • Ételek
  • Befőzés
  • Aprósütemények
  • Alaptészták
  • Torták
  • Sós sütik
  • Krémes sütik
  • Tepsis sütik
  • Krémek
  • Pékáruk
  • Ételek
  • Befőzés
Ízbarangolás

Ahol az érzékek kezdődnek…

Lúdláb torta

2016-01-23 0 hozzászólás

Csokoládé, meggy és még egy kis csokoládé. Mi kellhet még? Ezeket a szavakat olvasva sok ember szájában összefut a nyál és megkíván egy finom süteményt, például egy szelet lúdláb tortát.

Hozzávalók:

Piskótához:

  • 4 db tojás
  • 80 gramm cukor
  • 90 gramm liszt
  • 1 evőkanál kakaópor
  • 10 ml napraforgó étolaj

Krémhez:

  • 400 ml tejszín (állati 30%-os tejszín)
  • 200 gramm étcsokoládé (kb. 40-45% kakaótartalmú)

Ganachehoz:

  • 80 ml tejszín
  • 80 gramm étcsokoládé (szintén kb. 40-45% kakaótartalmú)

Elkészítés:

(A krémet érdemes előző nap este elkészíteni, hogy legyen elég ideje kihűlni és másnap gördülékenyebben lehessen dolgozni a tortával.)

  1. A piskótával kezdjük: a tojásokat kettéválasztjuk, a sárgákat elkeverjük a cukor harmadával.
  2. A tojásfehérjékből a cukor másik részével kemény habot verünk, majd óvatos mozdulatokkal a sárgákkal összeforgatjuk.
  3. A kakaóporos lisztet is elvegyítjük benne, hozzáadjuk az olajat, majd a zsírpapírba csomagolt formába töltjük és egyenletesen elterítjük.
  4. 180 fokon (légkeverésen 160 fok) kb. 25-35 perc alatt készre sütjük. Kivesszük a sütőből, majd oldalára fordítva hagyjuk a formában kihűlni.
  5. A krémhez a tejszínt felforraljuk, beletördeljük az apróra vágott csokoládét és csomómentesre keverjük.
  6. Több órára (akár egy éjszakára is) hűtőszekrénybe rakjuk, hogy teljesen kihűljön.
  7. A piskótát egy éles késsel kivágjuk a formából, majd visszahelyezzük, mivel abba fogjuk betölteni.
  8. A teljesen hideg krémet robotgéppel habbá verjük, majd az egy harmadát elterítjük a piskótánkon.
  9. A meggyeket egymáshoz közel, arányosan rátesszük, majd a krém többi részét is rászedjük, és teljesen simára kenjük.
  10. Ezután hűtőbe rakjuk a tortát, míg elkészítjük a tetejére a ganachet.
  11. A bevonóhoz a csokoládét apróra törjük vagy vágjuk, és egy tálba helyezzük.
  12. A tejszínt felmelegítjük, majd a csokoládéra öntjük.
  13. Óvatosan kevergetve, hogy ne jutassunk bele túl sok levegőt homogénre keverjük.
  14. Megvárjuk, míg kicsit visszahűl, kb. szobahőmérsékletűen (40 foknál ne legyen melegebb!) öntjük a tortára.
  15. Egyenletesen elsimítjuk, ha szükséges alul kissé megütögetjük a tortát, így kiegyenlítődik a teteje.
  16. A tetejét tetszés szerint díszítjük. Nyáron általában a szeleteket megrajzolják és meggyeket helyeznek rájuk. Az évszak miatt én most felvert tejszínhabból tuffokat készítettem, melyekre csokoládé formákat ültettem.felvágott lúdláb

Remélem más is kedvet kapott egy kis sütizésre. 🙂

A sütemény tápanyagértékei:

(Az értékek a kcal kivételével grammban értendőek)

  Fehérje Zsír Szénhidrát Kcal
tojás 26,7 20 3,8 304
cukor 0 0 348,8 348,8
liszt 9,72 0,9 64 343
kakaópor 2 20 0,9 40
olaj 0 10 0 90
tejszín 11 165 13,5 1585
csokoládé 25,5 103,6 120 1540
         
összesen 74,92 319,5 551 4250,8
1 szelet 4,68 19,97 34,44 265,68
/

Torták

/

  csokoládémeggy

- Anna

Ezeket is érdemes megnézni

Egyszarvú torta

2016-09-29

Az idei nyár

2016-08-07

Kisvakondos 3. születésnap

2016-09-26

Szólj hozzá Válasz megszakítása

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.

ashe Child a sablont készítette: Névtelen.