Magvas fehér vekni
Amikor az embernek hosszú és/vagy fárasztó napja van, a délután és az este folyamán megpróbál számára kedves tevékenységet űzni, mellyel kikapcsolódhat kicsit. Mivel a vizsgaidőszak már itt ül a nyakamon, ha hazaérek általában már a tanulásé a főszerep, ám emellett még sokszor sütök. Nagyon jól ellazít, olyankor kizárom a külvilágot, s elfelejtkezek minden ügyes bajos dologról. Szeretem nézni a gyarapodó, alakuló tésztát, majd a végén beleszippantani a levegőbe és beszívni a friss pékáru illatát. Ma ismét Limara honlapjáról dolgoztam, két különböző kenyerének a receptjét fésültem össze, mellyel megszületett a mai vacsora alap.
Hozzávalók:
- 160 ml langyos víz
- 12 gramm élesztő
- 1 teáskanál cukor
- 440 gramm Bl 80 kenyérliszt
- 125 gramm natúr joghurt
- fél evőkanál sikér
- 1 teáskanál só
- 1 evőkanál lenmag
- 1 evőkanál hámozott napraforgó
- 1 evőkanál tökmag
- 1 evőkanál olaj
- 100 gramm öregtészta
Elkészítés:
- A magokat összekeverjük, és a harmadát félretesszük a későbbi díszítéshez.
- A hozzávalókat a gépbe helyezem és kb. 8-10 perc alatt megdagasztjuk. A magokat az utolsó 1-2 percben adjuk hozzá, hogy a gép beledolgozza.
- Nagy tálba rakjuk a tésztát, konyharuhával lefedjük, és egy óráig kelesztjük.
- Ha duplájára duzzadt kivesszük, kézzel ellapogatjuk. Két oldalról nagyjából 2 centimétert behajtunk és kettőt fordítva a tésztán felcsavarjuk.
- Szögletes kenyérformát sütőpapírral kibélelünk, a tésztát belehelyezzük.
- További egy órán át hagyjuk letakarva pihenni, hogy a formát kitöltse. Ezalatt előmelegítjük a sütőt 220 fokra.
- Ha elkészült egy éles késsel bemetszést ejtünk a tetején. (ez a lépés elhagyható)
- Vízzel alaposan megpermetezzük, megszórjuk a félre rakott magokkal, majd ismételten lepermetezzük bőségesen.
- 220 fokos sütőben (alul-felül sütés) 10 percig sütjük, majd alufóliával lefedjük és további 35 percig hagyjuk sülni.
- Kivéve megint vízzel permetezzük (ettől lesz cserepes a héja), és rácsra téve hagyjuk kihűlni.
A vekni tápanyagértékei:
Fehérje (g) | Zsír (g) | Szénhidrát (g) | Kcal | |
Kristálycukor | 5 | 20,5 | ||
Bl 80 kenyérliszt | 44 | 4,4 | 308 | 1478,5 |
Natúr joghurt | 4,3 | 4,1 | 4,9 | 74 |
Napraforgó olaj | 10 | 30 | ||
Napraforgómag | 1,7 | 5,6 | 0,39 | 62,7 |
Tökmag | 3,5 | 4,3 | 0,36 | 57,5 |
Lenmag | 1,8 | 4,2 | 2,8 | 53 |
Öregtészta | 6 | 0,6 | 44 | 210 |
Összesen | 61,3 | 33,5 | 365,45 | 1986,2 |
1 szelet (1 kenyér=14 szelet) | 4,4 | 2,4 | 26,1 | 142 |