Logo
  • Aprósütemények
  • Alaptészták
  • Torták
  • Sós sütik
  • Krémes sütik
  • Tepsis sütik
  • Krémek
  • Pékáruk
  • Ételek
  • Befőzés
  • Aprósütemények
  • Alaptészták
  • Torták
  • Sós sütik
  • Krémes sütik
  • Tepsis sütik
  • Krémek
  • Pékáruk
  • Ételek
  • Befőzés
Ízbarangolás

Ahol az érzékek kezdődnek…

Magvas fehér vekni

2015-11-24 0 hozzászólás

magvas fehér vekniAmikor az embernek hosszú és/vagy fárasztó napja van, a délután és az este folyamán megpróbál számára kedves tevékenységet űzni, mellyel kikapcsolódhat kicsit. Mivel a vizsgaidőszak már itt ül a nyakamon, ha hazaérek általában már a tanulásé a főszerep, ám emellett még sokszor sütök. Nagyon jól ellazít, olyankor kizárom a külvilágot, s elfelejtkezek minden ügyes bajos dologról. Szeretem nézni a gyarapodó, alakuló tésztát, majd a végén beleszippantani a levegőbe és beszívni a friss pékáru illatát. Ma ismét Limara honlapjáról dolgoztam, két különböző kenyerének a receptjét fésültem össze, mellyel megszületett a mai vacsora alap.

Hozzávalók:

  • 160 ml langyos víz
  • 12 gramm élesztő
  • 1 teáskanál cukor
  • 440 gramm Bl 80 kenyérliszt
  • 125 gramm natúr joghurt
  • fél evőkanál sikér
  • 1 teáskanál só
  • 1 evőkanál lenmag
  • 1 evőkanál hámozott napraforgó
  • 1 evőkanál tökmag
  • 1 evőkanál olaj
  • 100 gramm öregtészta

Elkészítés:

  1. A magokat összekeverjük, és a harmadát félretesszük a későbbi díszítéshez.magok
  2. A hozzávalókat a gépbe helyezem és kb. 8-10 perc alatt megdagasztjuk. A magokat az utolsó 1-2 percben adjuk hozzá, hogy a gép beledolgozza.gépkidagasztott tészta
  3. Nagy tálba rakjuk a tésztát, konyharuhával lefedjük, és egy óráig kelesztjük.1. kelesztés után
  4. Ha duplájára duzzadt kivesszük, kézzel ellapogatjuk. Két oldalról nagyjából 2 centimétert behajtunk és kettőt fordítva a tésztán felcsavarjuk.felcsavart vekni
  5. Szögletes kenyérformát sütőpapírral kibélelünk, a tésztát belehelyezzük.
  6. További egy órán át hagyjuk letakarva pihenni, hogy a formát kitöltse. Ezalatt előmelegítjük a sütőt 220 fokra.vekni formában
  7. Ha elkészült egy éles késsel bemetszést ejtünk a tetején. (ez a lépés elhagyható)
  8. Vízzel alaposan megpermetezzük, megszórjuk a félre rakott magokkal, majd ismételten lepermetezzük bőségesen.leszórt magvas
  9. 220 fokos sütőben (alul-felül sütés) 10 percig sütjük, majd alufóliával lefedjük és további 35 percig hagyjuk sülni.
  10. Kivéve megint vízzel permetezzük (ettől lesz cserepes a héja), és rácsra téve hagyjuk kihűlni.kisült

A vekni tápanyagértékei:

  Fehérje (g) Zsír (g) Szénhidrát (g) Kcal
Kristálycukor     5 20,5
Bl 80 kenyérliszt 44 4,4 308 1478,5
Natúr joghurt 4,3 4,1 4,9 74
Napraforgó olaj   10   30
Napraforgómag 1,7 5,6 0,39 62,7
Tökmag 3,5 4,3 0,36 57,5
Lenmag 1,8 4,2 2,8 53
Öregtészta 6 0,6 44 210
Összesen 61,3 33,5 365,45 1986,2
1 szelet (1 kenyér=14 szelet) 4,4 2,4 26,1 142

 

/

Pékáruk

/

- Anna

Szólj hozzá Válasz megszakítása

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.

ashe Child a sablont készítette: Névtelen.