Logo
  • Aprósütemények
  • Alaptészták
  • Torták
  • Sós sütik
  • Krémes sütik
  • Tepsis sütik
  • Krémek
  • Pékáruk
  • Ételek
  • Befőzés
  • Aprósütemények
  • Alaptészták
  • Torták
  • Sós sütik
  • Krémes sütik
  • Tepsis sütik
  • Krémek
  • Pékáruk
  • Ételek
  • Befőzés
Ízbarangolás

Ahol az érzékek kezdődnek…

Vajas tészta

2015-04-14 1 hozzászólás

vajasteszta

Rengeteg sütemény alapját képezi ez a tészta. A lazítása a hajtogatás, sok réteg alakul ki ezáltal, így ha van időnk, nyugodtan ismételjük meg a hajtogatást akár háromszor is, annál könnyebb süteményeket kapunk. A zsiradék és a liszt aránya 1:1, éppen ezért tovább eltarthatóak és felhasználhatóak. Bár szinten majdnem ugyanúgy készül, mint a blundel tészta, a hajtogatás végén mégis egy alacsonyabb, tömzsibb tésztát kapunk, hiszen nincsen benne élesztő, nem fog úgy megdagadni. Ízesíthetjük édesen pudingokkal, különböző gyümölcsökkel, ám rengeteg sós változata van. Szintén ebből készül a sajtos a masni, a sajtos roló, a búrkifli, tehát tényleg egy alap tésztának számít.

Hozzávalók:

  • 600 gramm liszt
  • 600 gramm margarin (500 + 100 gramm)
  • 10 gramm só
  • 10 cl ecet
  • 4-5 dl víz

Elkészítése:

  1. Elsőnek elkészítjük a vajalapot: 500 gramm zsiradékot összegyúrjuk a liszt 10%-val, téglatestet formázunk belőle, zsírpapírba csomagoljuk, és hideg helyen pihentetjük.
  2. Előtésztát gyúrunk: az 100 gramm margarint összegyúrjuk a többi hozzávalóval, úgy hogy a vizet folyamatosan adagoljuk, míg egy kellemes állagú tésztát nem kapunk. Akkor jó már, ha elválik a tál falától.
  3. Gömböt formázunk belőle és letakarva 20 percig pihentetjük
  4. Ezután következik a vajalap becsomagolása : a tészta közepét hagyjuk meg vastagabbra, és mind a négy irányba nyújtsuk el egy picit, mint egy virágot vagy lóherét. A közepére helyezzük a fagyasztóból kivett vajalapot, és csomagoljuk be a kinyújtott fülek segítségével.előtészta
  5. Elkezdjük kinyújtani, sarkosan. Elsőnek egy szimpla hajtást, majd utána egy dupla hajtást kell csinálnunk. Az előbbi azt jelenti, hogy hosszanti irányba kinyújtjuk, 3 felé osztjuk gondolatban, majd a vonalak mentén behajtjuk. Így három réteget kapunk, ezt fordítsuk el 90 fokkal, majd ismét nyújtsuk ki. Most jön a dupla hajtás: a tésztát 4 felé osztjuk, két oldalról a feléig behajtunk 2 részt, majd az egészet félbe. Ezután ismét letakarjuk, s immár hűtőben pihentetjük 20 percet.hajtogatás
  6. Ha ez letelt, kivesszük, ismét csinálunk rajta egy szimpla és dupla hajtást, majd visszatesszük újabb 20 percre a hűtőbe. Ha letelt az idő állhatunk neki a különböző péksütemények elkészítésének.

 

 

/

Alaptészták

/

- Anna

Egy hozzászólás

  • Visszajelzés:

    2015-04-14 - 08:03
    Ízbarangolás | Tiroli almás rétes

Szólj hozzá Válasz megszakítása

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.

ashe Child a sablont készítette: Névtelen.