Zöldbabfőzelék
A nyár legjobb zöldségei szerintem a babok. Mindegy, hogy milyen, zöld, vagy szemes, kicsi vagy lóbab. Bármelyikből isteni ételeket lehet csinálni és még létfontosságú vitaminokat is jócskán tartalmaznak. Én így készítem:
Idő: 45 perc
Nehézség:közepes
Hozzávalók:
-1 kg zöldbab
-1 paradicsom
-1 paprika
-1 kisebb vöröshagyma
-só, bors, pirospaprika
-1 gerezd fokhagyma
-fél erőleveskocka
-3-4 ek. liszt
-2 ek olaj +2 ek.
-3 ek tejföl
Elkészítése:
A hagymát apróra vágjuk és olajon üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a megmosott és összevágott zöldbabot majd felöntjük kb 1 liter vízzel. Sózzuk borsozzuk és hozzáadjuk az erőleveskockát. A paradicsomot és a paprikát is megmossuk és egészben beletesszük. Kb fél óra alatt puhára főzzük, de a főzési idő függ a bab öregségétől, ezért kóstoljuk meg. Befejezés előtt egy másik lábosban forrósítsunk fel 2 evőkanál olajat és kb 1-2 evőkanál lisztet az összeszúzott fokhagymával zsemleszínűre pirítsunk meg (kb 2 perc) majd a végén adjuk hozzá a pirospaprikát és öntsük fel kb 2 dl hideg vízzel. Keverjük hozzá a főzelékhez. Egy pohárban kikeverjük a maradék 1 ek. lisztet a tejföllel és apránként keverjünk hozzá a forró főzelékből levet, majd az egészet öntsük bele, gyors keverés közben a zöldbabhoz.