Logo
  • Aprósütemények
  • Alaptészták
  • Torták
  • Sós sütik
  • Krémes sütik
  • Tepsis sütik
  • Krémek
  • Pékáruk
  • Ételek
  • Befőzés
  • Aprósütemények
  • Alaptészták
  • Torták
  • Sós sütik
  • Krémes sütik
  • Tepsis sütik
  • Krémek
  • Pékáruk
  • Ételek
  • Befőzés
Ízbarangolás

Ahol az érzékek kezdődnek…

Répatorta

2015-06-15 0 hozzászólás

répatortaPár évvel ezelőtt, mikor valaki zöldségtartalmú tortával kínált meg, heves ellenkezések közepette visszautasításottam, mondván, hogy az csak borzalmas lehet. Hiszen hogy kerül egy édességbe zöldség? Semmi keresni valója ott. Megvannak azok a hozzávalók, melyeket fel lehet, sőt fel kell használni egy-egy édesség elkészítésekor, és vannak azok, melyek egyértelműen nem valók ezekbe az ételekbe – gondoltam én akkor. Ide tartoztak a zöldségek számomra. Aztán ahogy telt az idő, hajlandó lettem egyre több mindent kipróbálni, s rájöttem, hogy igenis nagyon finom dolgokat lehet létrehozni, akár zöldség segítségével, ahol nem túl dominánsan fogna szerepelni az ízek, de különleges harmóniát képeznek. Ma már igazán jó szájízűen falatozok el egy szelet répatortát, ami nem éppen a világ legbonyolultabb desszertje, ám a mascarpones krém tökéletesen illik a nem túl markáns ízű, igazán különleges tésztához. Azoknak az embereknek, akiknek hasonló a véleménye, mint nekem volt egykor, azt üzenem: egy próbát megér ez a sütemény!

Hozzávalók:

Tészta:

  • 300 gramm sárgarépa
  • 300 gramm liszt
  • 100 gramm darált dió
  • 200 gramm porcukor
  • 12 gramm sütőpor
  • 3 db tojás
  • 1 db citrom reszelt héja
  • ízlés szerint mézeskalács fűszerkeverék (kávéskanál)
  • 1,5 dl olaj

Krém:

  • 250 gramm mascarpone
  • 60 gramm porcukor
  • 1 vanília rúd kikapart belseje
  • ízlés szerint mézeskalács fűszerkeverék

Elkészítés:

  1. A hozzávalókat előkészítjük, kimérjük. A répákat megtisztítjuk és lereszeljük a citromhéjjal együtt. A lisztet elkeverjük a darált dióval és a sütőporral.hozzávalók
  2. A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjékből kemény habot verünk.fehérje
  3. A sárgájához hozzáadjuk a cukrot és géppel felhabosítjuk.sárgája
  4. Ízlés szerint ízesítjük (én most mézeskalács fűszerkeveréket használtam, de tökéletes választás a gyömbér, esetleg a narancshéj), beleöntjük az olajat, majd alaposan eldolgozzuk.reszelt répás
  5. Hozzáadjuk a reszelt répát, s beleforgatjuk a fehérje habot, utána a sütőporos, diós lisztet.
  6. 20 cm-es sütőformába tesszük (ám így jó magas lesz, lehet nyugodtan 22/24 cm átmérőjű formában is sütni) és 180 fokon kb. egy óra alatt készre sütjük. Mindenképpen végezzünk tűpróbát, hiszen a külseje szépen meg fog sülni, de a répa nedvességtartalma magas, így a belseje több időt kíván, csalóka lehet. Ha túl hamar elnyerné a kérge a megfelelő színt, a sütőt visszavehetjük 140-150 fokra azon sütve tovább a belsejét.nyers répatorta
  7. Ha megsült, kiemeljük a sütőből, oldalára fordítva hagyjuk kihűlni. Ezalatt elkészítjük a krémet.
  8. A mascarponét a vanília kikapart belsejével, a porcukorral és a fűszerkeverékkel jól eldolgozzuk. Ennek egy jól kenhető, nem folyós állagú krémet kell képeznie, ám megeshet, hogy a sajtunk több nedvességet tartalmaz és túl híg lesz. Ebben az esetben sem kell pánikba esni, esetleg bosszankodni. Egy picurka tálba tegyünk egy kiskanál zselatint, és egy nagyon kevés vizet, hogy kicsit ellepje. Hagyjuk megduzzadni egy percig, majd mikróban 5-6 másodperc alatt olvasszuk vissza megint, ügyelve arra, hogy ne melegítsük még fel. A krémhez öntjük, jól elkeverjük, ám innentől kezdve gyorsan kell dolgozni, hiszen hamar megköt a zselatin. (Ha ránk dermedne újra, semmi gond, ismételten a mikró segítségével olvasszuk meg.) Én szerettem volna, ha az oldalán folyás közben köt meg, ezért vártam egy keveset és akkor kezdtem el önteni. Be lehet vonni csak a tetejét a tortának, mindenki egyedi süteményt készíthet.
  9. A torta tetejét kevés reszelt répával, esetleg citrom és narancs reszelt héjával díszítjük.egész répatortarépatorta szeletA tortám teteje kissé púposra sült, s szerettem volna, ha egyenes lenne, így a krém ráöntése előtt levágtam a feleslegesnek ítélt részeket. Azokat felkockáztam és kóstoló gyanánt percek alatt elkapkodták.répatorta kockák
    A sütemény tápanyagértékei:
    (Az értékek a kcal kivételével grammban értendőek.)

    Répa Liszt Dió Porcukor Sütőpor Tojás Olaj Összesen
    Szénhidrát 24,3 213 11,7 200 3,6 1,134  0  453.734
    Fehérje 3,6 29,4 18,6 0 0 25,11  0  76,71
    Zsír 0,6 3 57 0 0 38,502 138  237,102
    Kcal 120 1011 654 800 14,5 316,2 1245 4160,7
    Mascarpone Porcukor Vanília Összesen
    Szénhidrát 6,25 60 1,12  67,37
    Fehérje 10 0 0,078  10,078
    Zsír 95 0 0,064  95,064
    Kcal 920 240 6,42 1166,42
    Egész torta 5327,12 Kcal  Szénhidrát:
    521,104
     Fehérje:
    86,788
     Zsír:
    332,166
         
    Egy szelet (16 szelet 1 torta) 332,945 Kcal  Szénhidrát:
    32,569
     Fehérje:
    5,424
     Zsír:
    20,76
/

Ételek

/

- Anna

Ezeket is érdemes megnézni

Bátyus 28

2016-09-24

Szólj hozzá Válasz megszakítása

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.

ashe Child a sablont készítette: Névtelen.