Logo
  • Aprósütemények
  • Alaptészták
  • Torták
  • Sós sütik
  • Krémes sütik
  • Tepsis sütik
  • Krémek
  • Pékáruk
  • Ételek
  • Befőzés
  • Aprósütemények
  • Alaptészták
  • Torták
  • Sós sütik
  • Krémes sütik
  • Tepsis sütik
  • Krémek
  • Pékáruk
  • Ételek
  • Befőzés
Ízbarangolás

Ahol az érzékek kezdődnek…

Masnis ajándék

2015-06-30 1 hozzászólás

főképAnyukám születésnapja minden évben különleges ünnep. Nem csak azért, mert nagyon fontos ember az életemben, hanem mert ilyenkor összeül az egész család és jókat eszünk-iszunk együtt. Minden évben megpróbálok egy új ízű és kinézetű tortával előállni, a minap se volt ez másképp. Az íz adott volt, narancsos csokoládés süteményt rendelt az ünnepelt, egy helyes masnival díszített kivitelben. Ám az az ötletem támadt, mi lenne, ha idén először egy két emeletes torta készülne, hiszen nagyon mutatósak és úgyis sok vendég fordul majd meg nálunk a héten, így biztosan elfogy. A felsőbb emeletet mascarpones-túrós krémmel töltöttem, míg az alja megtartotta a csokoládés jellegét, a torta oldalát pedig ecsetfestéssel díszítettem. Természetesen idén se ment minden gördülékenyen, most is értek meglepetések, de ez a nap már így tökéletes, most is teljes szívvel és szeretettel készült a torta az összes kis hibájával együtt.

Hozzávalók:

Piskóta:

24 cm-es

  • 7 db tojás (60 gramm/darab)
  • 140 gramm kristálycukor
  • 175 gramm extra finom süteményliszt

15 cm-es

  • 4 db tojás
  • 80 gramm kristálycukor
  • 100 gramm extra finom süteményliszt

Narancsos csokoládé krém:

  • 360 gramm jó minőségű narancsos étcsokoládé
  • 750 ml cukrozatlan tejszín

Mascarpones túrókrém:

  • 200 gramm mascarpone
  • 250 gramm túró
  • ízlés szerint cukor ( Én 70 gramm porcukrot használtam, így egy csöppet sem édes krém lett, az alsó, töményebb ízt kompenzálva.)
  • vanília kikapart belseje
  • pár csepp citromlé
  • egy citrom reszelt héja
  • 1 teáskanál zselatin

„Vajkrém”:

  • 250 gramm vaj/margarin
  • 250 gramm porcukor

Tojásfehérje krém:

  • 1 db tojásfehérje
  • 250 gramm porcukor

1,5 kg burkolómassza + ételfesték

Elkészítés:

  1. Hagyományos piskótát készítünk: a tojásokat kettéválasztjuk, a sárgákat elkeverjük a cukor harmadával. A tojásfehérjékből a cukor másik részével kemény habot verünk, majd óvatos mozdulatokkal a sárgákkal összeforgatjuk. A lisztet is elvegyítjük benne, majd a zsírpapírba csomagolt formába töltjük és egyenletesen elterítjük. 180 fokon kb. 45 perc alatt készre sütjük. Kivesszük a sütőből, meghintjük liszttel, majd fejre fordítva hagyjuk saját gőzében kihűlni. Természetesen a tészta készülhet az egybetojásos piskóta receptje alapján is. Mindkét tésztánál megegyezik az elkészítés módja, csak más méretű formába töltjük sütés előtt.sületlen piskóta
  2. A csokoládékrémhez a tejszínt felmelegítjük, ám nem forraljuk, és ezalatt apróra törjük a csokoládét.tejszínlindt csokoládé
  3. Amikor a tejszín csípősen meleg, a csokoládét felolvasztjuk benne. Az alján lesznek pici darabok, de ez nem probléma, csak a természetesen benne található narancs darabok csupán.meleg krém
  4. Hűtőben teljesen kihűtjük, majd robotgép segítségével kemény habbá verjük.felvert krém
  5. A kihűlt 24 cm-es piskótát három egyenlő részre vágjuk, majd betöltjük a csokoládé krémmel.
  6. Kívülről vajrémmel burkoljuk, több okból is: az első, hogy burkolni tudjuk majd masszával, a másik, hogy kiegyenlítsük a tortát.
  7. Hűtőbe téve hagyjuk lehűlni a süteményt.
  8. A mascarpones túrókrémhez a túrót egy villával áttörjük és elkeverjük a vanília kikapart belsejével és a mascarponéval. A zselatint egy teáskanál vízzel pár perc alatt megduzzasztjuk, majd 3 másodperc alatt mikróban ismét folyóssá téve a krémbe keverjük. Ezután adjuk hozzá a kívánt mennyiségű porcukrot.
  9. A 15 cm-es piskótát is három részre vágjuk, majd a túrókrémmel betöltjük. Szintén vajkrémmel burkoljuk és hűtőbe rakjuk.vajkrémes torta
  10. A masszát, mellyel szeretnénk borítani a tortát (marcipán, fondant, egyéb) a kívánt színűre festjük, majd egyesével beburkoljuk a két emeletet.
  11. Az alsó szintnek azon részébe, ahová a kisebbik torta fog kerülni három fa tortamerevítő pálcát helyezünk, hogy az biztosan elbírja, anélkül, hogy megrogyna. (Lehet ilyen pálcát házilag is készíteni: a torta nagyságához megfelelően különböző vastagságú rudakat lehet barkács boltokban vásárolni, általában 1 méteres kiszerelésben. Ezeket egy kézi fűrész segítségével a torta magasságával megegyező darabokra vágjuk,majd forró vízzel leforrázva megtisztítunk.)pálcás torta
  12. Egymásra helyezzük a tortákat, majd kidíszítjük. Esetemben a masni is a burkolóanyagból készült. Előző nap megformáztam, a következő módon: két egyenlő méretű téglalapot vágtam, félbe,majd redősre hajtottam, utána konyhai papírtörlővel kitámasztottam, míg meg nem száradt. Ha elkészült, ezt egy laza mozdulattal el lehet távolítani és vízzel, esetleg tojáskrémmel összeragasztani a részeket.masni
  13. A torta oldalára a festés tojásfehérjekrémmel készült. A tojás fehérjéjét 250 gramm porcukorral és néhány csepp citromlével néhány perc alatt egy közepesen sűrű krémmé keverjük, habzsákba töltjük. A virágok körvonalait 2-es díszítő csővel megrajzoljuk, majd egy ecset segítségével ellapítjuk. Gyöngyökkel és különböző motívumokkal díszítjük, végül kerül fel a masni.oldali

virág

felvágott 2

kész narancsos csokis

A sütemény tápanyagértékei:

(Az értékek a kcal kivételével grammban értendőek, s nem tartalmazzák a szelet összesítések a díszítő elemek értékeit.)

Piskóták
Tojás Cukor Liszt Összesen
Szénhidrát 3,96 902 195,25 1101,21
Fehérje 89,1 – 29,7 118,8
Zsír 79,2 – 2,75 81,95
Kcal 1122 902 943,25 2967,25
Narancsos csokoládés krém
Tejszín Csokoládé Összesen
Szénhidrát 20,25 176,4 196,65
Fehérje 16,5 21,6 38,1
Zsír 247,5 111,6 359,1
Kcal 2377,5 1800 4177,5
Mascarponés-túrós krém
Túró Mascarpone Porcukor Vanília Összesen
Szénhidrát 9,25 4 70 1,12 84,37
Fehérje 40,5 6 – 0,078 46,578
Zsír 17,5 88 – 0,064 105,564
Kcal 357,5 824 280,11 6,42 1468,03
Vajkrém
Margarin Porcukor Összesen
Szénhidrát <1,25 250 <251,25
Fehérje <1,25 – <125
Zsír 175 – 175
Kcal 1550 1000 2550
Tojásfehérje krém
Tojásfehérje Porcukor Összesen
Szénhidrát 0,27 250 250,27
Fehérje 4,28 – 4,28
Zsír 0,07782 – 0,07782
Kcal 19,92 1000 1019,92
15 cm-es tortában piskóta+krém+vakrém 1/3a
Szénhidrát 568,56
Fehérje 131,412
Zsír 170,552
Kcal 3397
9 szelet egy torta
1 szelet 377,44
24-es torta  piskóta+krém+vajkrém 2/3-a
Szénhidrát 1064,92
Fehérje 197
Zsír 527,91
Kcal 7765,75
20 szelet egy torta
1 szelet 388,2875
/

Torták

/

  csokoládémascarponeNarancstúró

- Anna

Ezeket is érdemes megnézni

Bátyus 28

2016-09-24

Álomszuszék vadászunk (narancsos csokoládétorta)

2016-03-20

Karamellmousse-torta

2016-02-04

Egy hozzászólás

  • Visszajelzés:

    2016-08-07 - 06:26
    Ízbarangolás | Az idei nyár

Szólj hozzá Válasz megszakítása

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.

ashe Child a sablont készítette: Névtelen.