Farsangi fánk
Lassan itt a farsangi szezon, és egy év se múlhat el a hagyományos lekváros, jól megporcukrozott fánk nélkül.
Itt egy egyszerű, gyors és finom recept.
Elkészítési idő: 70 perc
Nehézség: könnyű
Hozzávalók (kb 18 db 8 cm átmérőjű fánkhoz):
– 500 gramm liszt
– 2 dl tej
– 40 gramm friss élesztő
– 50 gramm porcukor
– 60 gramm olvasztott vaj
– 5 tojássárgája
Elkészítés:
A tejet meglangyosítjuk, beleöntjük a porcukrot és az élesztőt belemorzsoljuk. 15 percre félretesszük és hagyjuk felfutni.
A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, a vajat és a tojássárgákat. A hozzávalókat összegyúrjuk, majd letakarva minimum fél órára meleg helyre tesszük, hogy megkeljen a tészta. Utána egy ujjnyi vastagra nyújtjuk, és a formával kiszaggatjuk a fánkokat, majd ismét 10 percig kelesztjük. ( A maradék tésztát újra összegyúrhatjuk és felhasználhatjuk) A sütemények közepét ujjal elvékonyítjuk, s felrakjuk az olajt melegedni. A sütést a lukas felével kezdjük, és fontos, hogy lefedve süssük, nagyjából 2-3 percig. Vigyázzunk, hamar sül, ezért inkább kis adagokkal dolgozzunk. Miután megfordítottuk a fánkokat, a fedőt már elhagyhatjuk. Ne használjunk túl sok olajt, a sütiknek lebegniük kell, de ne is legyen túl kevés, mert ha leérnek a serpenyő aljára, hamar odaégnek. Ha készen vannak, papírtörlővel bélelt tálba szedjük, az olajt leitatjuk, megszórjuk porcukorral és lekvárral töltve tálaljuk.