Háztartási keksz házilag
A héten egy mesés ajándékot kaptam Egerszalókról, mégpedig egy keksz mintázót. Egyedi, kézzel faragot kis szerszám, aminek igen csak megörültem és természetesen rövid időn belül ki is kellett próbálnom. Erre adott lehetőséget a kicsit lazább mai napom. Egyszerű keksz tésztát készítettem, majd méretre vágtam, és belenyomtam a mintázót, mely csodaszép képeket varázsolt egy-egy süteménybe. Sajnos az éles vonalak vesztettek erősségükből sülés közben, hiszen nem volt szívem megszurkálni a tésztát – hogy a keletkező gázok eltávozzanak – , belecsúfítva ezzel a mintába. Ennek ellenére szépekre sültek, sokáig elállnak és nagyszerű csemege lehet egy jó kávé vagy tea mellé, nem mellesleg más sütemények alapját képezheti.
Elkészítési idő: 60 perc
Hozzávalók :
- 200 gramm liszt
- 100 gramm cukor
- 60 gramm margarin
- 1 tojás
- 2 teáskanál sütőpor
- csipet só
Elkészítés:
- A cukrot a margarinnal elkeverjük, majd a tojással is kissé eldolgozzuk.
- Hozzáadjuk a többi hozzávalót, majd gyors mozdulatokkal jól összegyúrjuk.
- 30-40 percre hűtőszekrénybe tesszük.
- Lisztezett felületen vékonyra nyújtjuk (1-2 mm) és tetszés szerint daraboljuk, hústűvel megszurkáljuk. Én derelyevágóval 4*4 cm-s négyzeteket alakítottam ki, de persze lehet más alakzatokat is vágni, esetleg kiszúróval figurákat készíteni.
- Előmelegített 180 fokos sütőben sütőpapíros lemezen 10 perc alatt arany barnára sütjük.