Hússal töltött cukkini
Ezt a Mexikóból érkezett tökfélét végtelen variációval lehet elkészíteni. Kapható belőle sárga héjú, csíkos, de akár találhatunk belőle gömb alakút is. Ehhez az ételhez érdemes nagy cukkinit vásárolni. Ízlés szerint tölthető, én általában darált hússal töltöm meg. Ennek elkészítését mutatnám be.
Elkészítési idő: kb 1 óra
Nehézségi fok: könnyű
Hozzávalók:
-2 nagy cukkini
-kb 1/2 kg darált sertéshús
-1 tojás
-egy bögre rizs
-kb 5 dkg sajt(akár lapka is lehet)
-fűszerek: 2 tk só, csipet bors, csipet kömény, kk. pirospaprika, kk.kakukkfű, 1-2 levél bazsalikom
Elkészítés:
A rizst beletesszük egy bögrébe, hogy tudjuk majd a víz mennyiségét, abból át egy szitába, átöblítjük. Közben egy lábosba felmelegítünk fél deci olajat vagy egy nagy kanál zsírt és az átmosott rizst megpirítjuk rajta. Figyelni kell rá, nehogy leégjen. Kb 1-1,5 perc után ráöntünk két bögre vizet és egy tk sót. Keverünk rajta egyet és lefedjük, takarékon főzzük 30-40 percig, míg meg nem puhul.
Közben a darált húst összekeverjük a fűszerekkel. Az erős gyomrúak megkóstolhatják, hogy esetleg az ízlésük kíván e bele még valamit. A sütőt 200°C-ra állítjuk.
A két cukkinit hosszában félbevágjuk és kikaparjuk a magjait.
(Abban az esetben, ha görbe cukkinit sikerült csak beszereznünk, vágjuk kis hengerekre és úgy szedjük ki belőle a magjait)
Amint elkészült a rizs összekeverjük a hússal és a cukkinikbe töltjük.
Egy ek. olajjal kikenünk egy tepsit, öntünk alá egy kis pohár vizet és ráhelyezzük a cukkiniket, alufóliával fedjük. Majd 40 percig sütjük.
40 perc után kivesszük, leszedjük róla az alufóliát és sajttal szórjuk meg és (akár grillfokozaton) visszatesszük, hogy a sajt rápiruljon. (kb 10 perc)
Ajánlás: Melegen tálaljuk kaporöntettel vagy csak simán ketchuppal.