Egybetojásos piskóta
A piskóta igazi mumus alap süteménynek számít, melyet nehéz jól elkészíteni. Számtalan probléma adódhat a sütés közben, például összeesik, beleragad a formába, túlsütjük vagy éppen az ellenkezője történik és nyers marad vagy netán féloldalasra is sikerülhet. Sok receptet kipróbáltam már, voltak sikereim és kudarcaim egyaránt, de igazán ez a recept vált be, ami nem mondható hétköznapinak, mert a tojásokat egészben verem fel, mégis rettentő egyszerű elkészíteni és mindig tökéletesre sül!(:
Elkészítési idő: 45 perc
Nehézség: könnyű
Hozzávalók:
(26 cm-es kapcsos sütőformához)
– 4 egész tojás
– 4 evőkanál forró víz
– 130 gramm kristálycukor
– 1 tasak vanillincukor
– 100 gramm liszt
– 2 csapott teáskanál sütőpor
– (csokoládés piskóta esetén 1 púpozott evőkanál kakaópor)
A tojásokat egy tálba ütöm és a forró vízzel a robotgép legmagasabb fokozatán 1 percig verem. Ezután a cukrokat kisebb adagokban hozzáadom és további 2 percig keverem szintén magas fokozaton. Majd a lisztet és a sütőport (esetleg kakaót is) beleszitálom és néhány másodperc alatt alacsony fokozaton a masszában elvegyítem. A kapcsos sütőforma alját sütőpapírral bélelem, beleöntöm a tésztát, a tetejét elsimítom, hogy egyenlő magasságúra süljön. Kb 35 percig szükséges a megsütéséhez az alábbi főhokokon: alsó felső sütés: 180⁰C ( előmelegítve)
légkeveréses sütés: 160⁰C
Gáz sütő: 2-3-as fokozat
Miután megsült,(Ha nem vagyunk biztosak a tészta megsülését illetően tűpróbát is végezhetünk) sütőpapírral fedett rácsra borítom, a hátuljáról is lehúzom a sütőpapírt és hagyom kihűlni, csak azután vágom fel és töltöm meg.
5 hozzászólás
Visszajelzés:
Visszajelzés:
Visszajelzés:
Visszajelzés:
Visszajelzés: