Logo
  • Aprósütemények
  • Alaptészták
  • Torták
  • Sós sütik
  • Krémes sütik
  • Tepsis sütik
  • Krémek
  • Pékáruk
  • Ételek
  • Befőzés
  • Aprósütemények
  • Alaptészták
  • Torták
  • Sós sütik
  • Krémes sütik
  • Tepsis sütik
  • Krémek
  • Pékáruk
  • Ételek
  • Befőzés
Ízbarangolás

Ahol az érzékek kezdődnek…

Kalács

2015-06-06 0 hozzászólás

elvágottElőször húsvétkor készítettem el ezt a kalácsot, de annyira ízlett mindenkinek, hogy azóta többször is megsütöttem. Tényleg finom, egyszerű tészta, és amit külön szeretek benne, hogy két nap után is puha marad, nem szikkad kőkeménnyé egy zacskóban a fiókban, mint némelyik bolti társa. Csak ajánlani tudom mindenkinek!

Hozzávalók:

  • 340 gramm liszt
  • 34 gramm porcukor
  • 34 gramm vaj
  • 2 db tojássárgája
  • 25 gramm élesztő
  • csipet só (5 gramm)
  • 165 ml langyos tej
  • 1 db vanília kikapart belseje
  • fél citrom reszelt héja
  • fél narancs reszelt héja

 

  • + 2 db egész tojás (kenéshez)

Elkészítés:

1. Kevés tejben elkeverjük az élesztőt (nem kell felfuttatni), a tojássárgákat és a porcukrot.

2. A többi összetevővel együtt tésztát gyúrunk belőle és simává dolgozzuk, dagasztjuk.pihenő vaníliáspihenő kalácstészta

3. 20 percig pihentetjük, átgyúrjuk, majd ismét 20 percig pihentetjük.

4. 6 részre osztjuk a tésztát, kerekre formázzuk őket és 10 percig állni hagyjuk.felosztottslífelt

5. Szálakat sodrunk belőlük, úgy, hogy a végeik vékonyabbak legyenek, mint a szálak közepe.

6. A végeiknél összenyomjuk őket és megfonjuk a kalácsot.

7. Egész tojással megkenjük és 20 percig meleg, nedves helyen kelesztjük (tökéletes megoldás lehet, ha vízzel megspricceljük és 35 fokos sütőbe tesszük).lekent tészta8. Hagyjuk megszáradni a tojást.

9. Ismét megkenjük tojással, megvárjuk, míg megszárad (nagyjából összesen 35 percnél ne kelesszük tovább, mert szétnyílhatnak a szálak) majd 160 fokos légkeveréses sütőben 20 perc alatt készre sütjük. A teteje gyönyörűen meg fog barnulni, ám végezhetünk tűpróbát is a biztonság kedvéért. Az eredeti recept 190 fokos sütőt írt, ám ekkor a külső burkolat gyorsan színt kap, de nem sül át kellően a kalács belseje és ragadós maradhat. Kihűlés után szeleteljük és ízlés szerint mézzel, lekvárral, esetleg más nyalánksággal fogyasztjuk.

megsült vegyes

sült húsvéti

Készülhet a kalács kakaós változatban is, több képen is az látható. Ekkor két tésztát készítek: a kakaósnál 150 gramm lisztet és 30 gramm kakaóport használok, és szükség esetén egy picit több tejet a megfelelő állag eléréséhez.

/

Tepsis sütemények

/

- Anna

Ezeket is érdemes megnézni

Rákóczi túrós – most piteként

2016-06-09

Szólj hozzá Válasz megszakítása

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.

ashe Child a sablont készítette: Névtelen.