Kürtöskalács
Sokszor készítettük már otthon Anyukámmal, viszont mindig parázs felett sütöttük meg a kürtöskalácsot a speciálisan erre a célra szolgáló fán. Ezúttal viszont nem voltak ilyen lehetőségeim, így néhány internetről elcsent ötlet segítségével készítettem el. A formát pár sörös dobozzal és egy szögletes sütőformával helyettesítettem, majd sütőben sütöttem ropogósra. A dobozokat megmosás és szárazra törlés után alufóliába csomagoltam és olajjal megkentem (a sütőformát természetesen csak megkentem), hogy a tészta ne tudjon ráragadni.
Hozzávalók: ( 4 db 20 cm-s)
– 500 gramm liszt
– kb 2 dl langyos víz
– 25 gramm élesztő
– 1 tojás
– 50 gramm cukor
– csipet só
Elkészítés:
1. Kovászt készítünk: 1 dl vízben az élesztőt teljesen elkeverjük, hozzáadunk egy evőkanál cukrot és annyi lisztet(1-2 evőkanál), hogy tejföl sűrűségű masszát kapjunk. Meleg helyre tesszük és megvárjuk, míg felfut (kb. 15 perc).
2. A liszthez, a sóhoz és a maradék cukorhoz hozzáöntjük az elkészült, már felfutott kovászt és selymes állagú, középkemény tésztát gyúrunk belőle. A vizet folyamatosan adagoljuk hozzá, hiszen a liszt minősége befolyásolja a mennyiségét.
3. 30 percre meleg helyre tesszük a tésztát pihenni.
4. A tésztát négy felé osztjuk, ujjnyi vastag hengereket sodrunk és nem túl szorosan, a csíkok között rést hagyva feltekerjük a sörös dobozokra. Mikor megvagyunk ezzel, kicsit megnyomva átgörgetjük a deszkán, így a csíkok szélesednek és összeérnek. A szögletes forma esetében megfelelő méretű csíkokat raktam egymás mellé, úgy hogy teljesen befedjék azt.
5. Sütés előtt cukros vízzel megkenjük, és pihentetés nélkül rácsra helyezve, fektetve megsütjük alsó-felső sütésen 200 fokon. Állítani nem szabad, mert sülés közben a tészta lecsúszna a dobozokról.
6. Amikor aranybarnák, kivesszük őket a sütőből, olvasztott vajjal megkenjük őket és a kívánt ízesítőanyagba forgatjuk. A formáról még melegen lehúzzuk.
Úgy is elkészíthetjüki, hogy sütés előtt kenjük meg olvasztott vajjal, beleforgatjuk az ízesített cukorba és úgy helyezzük a sütőbe. Ekkor egy kicsit keményebb burok képződik a kalácsunkon.