Habos kocka
Két tétel között csak pár falat édeset kívántunk, mely lendületet és erőt ad a tanulás folytatásához. Kis adagban gondolkodtunk és valami olyasmin, aminek elkészítése se tart túl sokáig, hiszen nem áldozhatunk rá sok időt most, a vizsgaidőszak küszöbén. Tényleg ripsz-ropsz megvolt ez a sütemény, egy fél bonyolult mozdulat sincs benne és valami újat próbáltunk ki ezúttal is.
Hozzávalók ( 15*15 cm-es formához – 9 szelet)
- 2 db tojás
- 40 gramm cukor
- 50 gramm liszt
- 100 gramm tejföl
- 1 vanília kikapart belseje
- 200 gramm habtejszín
- 40 gramm porcukor (változhat a habtejszín édesítettsége és saját szájízünk végett)
- 1 zacskó tortazselé
Elkészítés:
- Hagyományos piskótát készítünk: a tojásokat kettéválasztjuk, a sárgákat elkeverjük a cukor harmadával. A tojásfehérjékből a cukor másik részével kemény habot verünk, majd óvatos mozdulatokkal a sárgákkal összeforgatjuk. A lisztet is elvegyítjük benne, majd a zsírpapíros tepsire helyezett formába töltjük és egyenletesen elterítjük. 180 fokon 20-25 perc alatt készre sütjük. Kivesszük a sütőből, meghintjük liszttel, majd fejre fordítva hagyjuk saját gőzében kihűlni. Természetesen a tészta készülhet az egybetojásos piskóta receptje alapján is.
- A krémhez a tejfölt a porcukorral és a kikapart vanília belsejével simára keverjük, majd beleforgatjuk a kemény habbá vert tejszínt is. ( Ha túl lágynak ítélnénk meg az elkészült krémet egy kevés zselatinnal szilárdíthatunk rajta: egy kávéskanálnyit 2 teáskanál vízben megduzzasztjuk, majd mikróban 4-5 másodperc alatt megmelegítjük, és a krémhez keverjük.)
- A kihűlt piskótáról egy ecsettel a felesleges lisztet lesöpörjük. (Nem muszáj kivágni a formából, úgyis vissza kéne bele helyezni. Ettől függetlenül forma nélkül is elkészíthető, van annyi tartása a krémnek, csak a zselatinnal nehezebb a tetejét bevonni.) Rátöltjük egyenletesen a krémet, a forma tetejéig pár milliméter helyet hagyva a zselének és hűtőbe rakjuk szilárdulni és hűlni.
- Tortazselét készítünk a papír leírása szerint: 2 evőkanál cukorral elkeverjük a port, 2 dl vizet hozzáöntünk és állandó keverés mellett forrástól számítva egy percig főzzük. Használhatunk színtelen zselét, melyet szörppel színezhetünk és ízesíthetünk, vagy akár eleve színes zselét.
- Megvárjuk, míg nagyjából szobahőmérsékletűre visszahűl, néha megkeverjük. Gyors mozdulattal ráöntjük a tetejére a zselét, mely azonnal dermedni kezd. Hűtőben hagyjuk kicsit összeérni az ízeket, majd kockákra szeletelve, gyümölccsel díszítve tálaljuk.