Répatorta
Pár évvel ezelőtt, mikor valaki zöldségtartalmú tortával kínált meg, heves ellenkezések közepette visszautasításottam, mondván, hogy az csak borzalmas lehet. Hiszen hogy kerül egy édességbe zöldség? Semmi keresni valója ott. Megvannak azok a hozzávalók, melyeket fel lehet, sőt fel kell használni egy-egy édesség elkészítésekor, és vannak azok, melyek egyértelműen nem valók ezekbe az ételekbe – gondoltam én akkor. Ide tartoztak a zöldségek számomra. Aztán ahogy telt az idő, hajlandó lettem egyre több mindent kipróbálni, s rájöttem, hogy igenis nagyon finom dolgokat lehet létrehozni, akár zöldség segítségével, ahol nem túl dominánsan fogna szerepelni az ízek, de különleges harmóniát képeznek. Ma már igazán jó szájízűen falatozok el egy szelet répatortát, ami nem éppen a világ legbonyolultabb desszertje, ám a mascarpones krém tökéletesen illik a nem túl markáns ízű, igazán különleges tésztához. Azoknak az embereknek, akiknek hasonló a véleménye, mint nekem volt egykor, azt üzenem: egy próbát megér ez a sütemény!
Hozzávalók:
Tészta:
- 300 gramm sárgarépa
- 300 gramm liszt
- 100 gramm darált dió
- 200 gramm porcukor
- 12 gramm sütőpor
- 3 db tojás
- 1 db citrom reszelt héja
- ízlés szerint mézeskalács fűszerkeverék (kávéskanál)
- 1,5 dl olaj
Krém:
- 250 gramm mascarpone
- 60 gramm porcukor
- 1 vanília rúd kikapart belseje
- ízlés szerint mézeskalács fűszerkeverék
Elkészítés:
- A hozzávalókat előkészítjük, kimérjük. A répákat megtisztítjuk és lereszeljük a citromhéjjal együtt. A lisztet elkeverjük a darált dióval és a sütőporral.
- A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjékből kemény habot verünk.
- A sárgájához hozzáadjuk a cukrot és géppel felhabosítjuk.
- Ízlés szerint ízesítjük (én most mézeskalács fűszerkeveréket használtam, de tökéletes választás a gyömbér, esetleg a narancshéj), beleöntjük az olajat, majd alaposan eldolgozzuk.
- Hozzáadjuk a reszelt répát, s beleforgatjuk a fehérje habot, utána a sütőporos, diós lisztet.
- 20 cm-es sütőformába tesszük (ám így jó magas lesz, lehet nyugodtan 22/24 cm átmérőjű formában is sütni) és 180 fokon kb. egy óra alatt készre sütjük. Mindenképpen végezzünk tűpróbát, hiszen a külseje szépen meg fog sülni, de a répa nedvességtartalma magas, így a belseje több időt kíván, csalóka lehet. Ha túl hamar elnyerné a kérge a megfelelő színt, a sütőt visszavehetjük 140-150 fokra azon sütve tovább a belsejét.
- Ha megsült, kiemeljük a sütőből, oldalára fordítva hagyjuk kihűlni. Ezalatt elkészítjük a krémet.
- A mascarponét a vanília kikapart belsejével, a porcukorral és a fűszerkeverékkel jól eldolgozzuk. Ennek egy jól kenhető, nem folyós állagú krémet kell képeznie, ám megeshet, hogy a sajtunk több nedvességet tartalmaz és túl híg lesz. Ebben az esetben sem kell pánikba esni, esetleg bosszankodni. Egy picurka tálba tegyünk egy kiskanál zselatint, és egy nagyon kevés vizet, hogy kicsit ellepje. Hagyjuk megduzzadni egy percig, majd mikróban 5-6 másodperc alatt olvasszuk vissza megint, ügyelve arra, hogy ne melegítsük még fel. A krémhez öntjük, jól elkeverjük, ám innentől kezdve gyorsan kell dolgozni, hiszen hamar megköt a zselatin. (Ha ránk dermedne újra, semmi gond, ismételten a mikró segítségével olvasszuk meg.) Én szerettem volna, ha az oldalán folyás közben köt meg, ezért vártam egy keveset és akkor kezdtem el önteni. Be lehet vonni csak a tetejét a tortának, mindenki egyedi süteményt készíthet.
- A torta tetejét kevés reszelt répával, esetleg citrom és narancs reszelt héjával díszítjük.A tortám teteje kissé púposra sült, s szerettem volna, ha egyenes lenne, így a krém ráöntése előtt levágtam a feleslegesnek ítélt részeket. Azokat felkockáztam és kóstoló gyanánt percek alatt elkapkodták.
A sütemény tápanyagértékei:
(Az értékek a kcal kivételével grammban értendőek.)Répa Liszt Dió Porcukor Sütőpor Tojás Olaj Összesen Szénhidrát 24,3 213 11,7 200 3,6 1,134 0 453.734 Fehérje 3,6 29,4 18,6 0 0 25,11 0 76,71 Zsír 0,6 3 57 0 0 38,502 138 237,102 Kcal 120 1011 654 800 14,5 316,2 1245 4160,7 Mascarpone Porcukor Vanília Összesen Szénhidrát 6,25 60 1,12 67,37 Fehérje 10 0 0,078 10,078 Zsír 95 0 0,064 95,064 Kcal 920 240 6,42 1166,42 Egész torta 5327,12 Kcal Szénhidrát:
521,104Fehérje:
86,788Zsír:
332,166Egy szelet (16 szelet 1 torta) 332,945 Kcal Szénhidrát:
32,569Fehérje:
5,424Zsír:
20,76