Rögtönzött citromos finomság
A minap a tervem az volt, hogy egy citromos süteménnyel lepem meg a hazaérkező kedvesem, ám kivételesen nem szerettem volna hosszú órákat a konyhában tölteni ( bár így is ezt tettem, mert szuper új ételeket próbáltam ki – nyamnyam-, de így a sütésre nem maradt annyi energiám). A hirtelen összedobott citromos desszert elkészítéséhez egyáltalán nem használtam mérleget, teljesen a megérzéseimre hallgattam, no meg néha azért bele – bele kóstoltam a dolgokba.
A süti alapja 3 marék finomra darált háztartási keksz, melyet kb. 80 gramm olvasztott vajjal ( vagyis pontosabban amennyit felvett) tettem formázhatóvá és kibéleltem vele egy 18 cm-es tortaformát, ahogy az amerikai pitéknél is szokás. Utána hűtőbe tettem, hogy kihűljön amíg elkepészítem a krémet hozzá. Három evőkanál narancslevet elkevertem 1 teáskanál zselatinnal és hagytam, hogy megduzzadjon. 2.5 dl behűtött 30%-os habtejszínt egy evőkanál habfixálóval és egy evőkanál porcukorral kemény habbá vertem, vagyis a robotgépem, amíg én tovább tettem-vettem. 250 gramm mascarponet 2-3 evőkanál porcukorral, egy citrom kifacsart levével és lereszelt héjával, valamint egy vaníliarúd kikapart belsejével habosra kevertem, majd beleforgattam a felvert tejszínhabot is. A zselatinos narancslevet 4 másodperc alatt megmelegítettem a mikróban és a krémhez adtam. A hűtőből kikapott kekszes alappal bélelt formába kanalaztam a citromos habot, elegyengettem és díszítés gyanánt apróra tört ét- és fehér csokoládéval megszórtam. Hűtőben 1 órát pihentettem, utána már szeleteltük is.
Az egész nem telt bele 30 percnél többe, mégis jóízűen falatoztunk a délután. Ez is bizonyítja, hogy megéri kísérletezni a konyhában és nem kell mindig feltétlen pontos receptet követni egy finom végeredményért. 😉😊