Sacher torta – az igazán csokoládés pillanatokért
Apukám igazi csokimániás, de nem az édes minden féle ízűt kipróbáló ember, hanem az, aki imádja a magas kakaótartalmú édességeket és az étcsokoládét. Pontosan ezért kért a szülinapjára egy csokiban gazdag finom tortát, így esett a választás a híres Sacher tortára.
Elkészítési idő: kb.50 perc + 50 perc sütési idő
Nehézség: közepes
Hozzávalók:
tésztához:
– 150 gramm étcsokoládé
– 6 tojásfehérje
– 160 gramm vaj
– 160 gramm cukor
– 1 tasak vanillincukor
– 4 tojássárgája
– 100 gramm zsemlemorzsa a töltelékhez:
– 200-250 gramm baracklekvár a mázhoz:
– 60 gramm cukor
– 7 evőkanál víz
– 200 gramm étcsokoládé díszítéshez
– 50 gramm étcsokoládé
A csokoládét darabokra törjük, fémtálba tesszük, és gőz felett megolvasztjuk. Néha megkeverjük, közben a tortaformát kikenjük és sütőpapírral béleljük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük. A vajat habosra keverjük, majd apránként beleszitáljuk a cukrot és a vanillin cukrot is, s krémmé keverjük. Ehhez egyenként hozzáadjuk a tojások sárgáját, mindegyikkel legalább fél percig keverjük. A picit kihűlt csokoládét és a zsemlemorzsát is belekeverjük a vajkrémbe, majd óvatosan a tojáshabot is beleforgatjuk. A tortaformába öntjük, elsimítjuk, sütőbe toljuk és megsütjük (kb. 50 perc). Alsó felső sütés: kb 180°C(előmelegítve), légkeverésen: kb. 160°C(előmelegítés nélkül), gázsütőnél:2-3-as fokozat(előmelegítés nélkül).
Ha megsült rácsra borítjuk, a sütőpapírt lehúzzuk róla, és hagyjuk teljesen kihűlni. A lapot vízszintesen kettévágjuk, s az alsó részét megkenjük a megmelegített baracklekvárral. A másik lapot ráhelyezzük.
A mázhoz a vizet a cukorral együtt felforraljuk, a csokoládét összetörjük, a lábosba rakjuk és állandó kevergetés mellett összeolvasztjuk. A mázzal a torta tetejét és oldalát is bevonjuk, majd hagyjuk megszilárdulni.
A díszítéshez a csokoládét megolvasztjuk gőz felett, s rögtön bejelöljük a 12 szelet helyét( ha valakinek nincs szeletjelölője, cérnával is remekül lehet megcsinálni, csak picit várjunk (2-3 percet), hogy valamennyire elkezdjen megdermedni a csokoládé, különben a cérnán átfolyik). A megolvasztott csokit zacskóba vagy habzsákba töltjük, és a szeletekre ráírjuk a Sacher szót. Hideg helyen tároljuk.
Ajánlás: általában tejszínhabbal tálaljuk, jól csomagolva 5 napig is eláll.