Sajttorta
Egyre népszerűbb itthon is a TLC adó műsora, a Tortakirály, és egyre több ember számára válik ismertté Buddy Valastro, a híres cukrász neve. Amerikában számtalan könyvet kiadott, melyekben nem csak receptek, de különböző technikák leírása is szerepel. Ez a sajttorta is Tőle származik és bátran állíthatom, ez a süteménye is isteni finom.
Elkészítési idő: 1 óra (20 perc előkészítés, 40 perc sülés)
Hozzávalók: (22cmes tortaformához)
– 4 tojás szétválasztva
– 200 gramm cukor
– 1,5 kg ricotta
– 1 kiskanál vanília aroma
– 1 citrom reszelt héja
– ( 1 kanál Strega)
A tojások sárgáját elkeverjük a cukorral, a ricottával, a vanília aromával és a citrom reszelt héjával. A fehérjékből lágy habot verünk, majd óvatosan az előző masszába forgatjuk. Kivajazott – kilisztezett tortaformába öntjük és 200 fokra előmelegített sütőbe rakjuk, ám a hőfokot ekkor visszakapcsoljuk 175-re. 40 perc alatt készre sütjük, de mint a piskótánál, itt sem szabad a sütő ajtaját kinyitni, nehogy a tészta összeessen. Mikor elkészült, egy csöppet lágy lesz, de ahogy hűl ki, folyamatosan dermedni fog.
Fogyaszthatjuk friss gyümölcsökkel, ám legtöbbször különböző „piros” lekvárokkal (mint például málna, ribizli, szilva, áfonya)
tálalják.
Az eredeti receptben szerepel egy kanál „Strega”, ami egy különleges likőr, melyben édeskömény, menta és gyógynövények vannak. Itthon nem nagyon kapható, én kihagytam a receptből, így is megfelelő lett az állaga, de nyugodtan helyettesíthetjük bármi más szeszes itallal.
Egy hozzászólás
Pápai Veronika
Hát ez csodás! Imádom, az 1ik nagy kedvencem. A hétvégén kipróbálom:))