Sonkás lencseleves
Nem tudtam már mit kitalálni, a testvérem meg amúgy sem nagy lencse kedvelő, de ez az egyetlen étel, amit még ő is szívesen eszik. A sonkától olyan füstös íze lesz neki és nagyon finom, laktató étel. Lángos, pogácsa vagy tócsni mellé is kiváló.
Idő: 2 óra áztatás + 1 óra főzés
Nehézség: közepes
Hozzávalók:
-kb 30dkg lencse
-2 vastagabb szelet füstölt sonka
-1 gerezd fokhagyma
-1 nagyobb babérlevél
-só, bors
-kb fél deci olaj/1 nagy kanál disznózsír
-2 ek. liszt
-1 paprika
-1 paradicsom
-2 kanál tejföl
-fél erősleves kocka
-késhegyni szódabikarbona
Elkészítés:
A lencsét érdemes főzés előtt beáztatni egy-két órára, hogy megpuhuljon és lerövidüljön a főzési idő.
A lencsét fazékba tesszük és bő egy liter vizet öntünk rá, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Hozzáadjuk a szódabikarbonát, így nem fog habzani miközben fő. A sonkát apró kockákra vágjuk és a babérlevéllel a paradicsommal és a paprikával együtt hozzáadjuk a lencséhez. Puhára főzzük a lencsét és amikor már úgy érezzük, hogy nem hiányzik sok hozzá csinálunk egy gyenge rántást. Egy másik lábosban fél deci olajat felforrósítunk és egy evőkanál lisztet zsemleszínűre pirítunk benne, majd hideg vízzel engedjük fel és a leveshez keverjük. Készre főzzük a levest és a végén a tejfölt elkeverjük a maradék egy kanál liszttel és apránként a levesből forró vízzel elkeverjük, majd hozzáöntjük a leveshez, gyorsan keverjük közben.