Tigris kenyér
Mindig is érdekelt a kenyérsütés, hiszen imádtam a frissen sült pékáruk illatát a boltban, és kíváncsi voltam képes vagyok-e én is hasonló illatokat elővarázsolni a konyhában. Nemrég találkoztam ezzel a recepttel, s az első megsült kenyerem felülmúlta a várakozásaimat: A külseje ropogós volt, míg a belseje puha, könnyű és borzasztóan finom. Friss zöldségekkel és vajkrémmel tálaltam, gyorsan el is kapkodták a szeleteket a deszkáról!
Elkészítési idő: 15 perc gyúrás, 30-40 perc kelesztés és 25 perc sütés (összesen körülbelül másfél óra)
Nehézség: közepes
Hozzávalók:
– 400 gramm búzaliszt ( vagy bármely másik magas sikért tartalmú liszt)
– 50 gramm teljes kiőrlésű liszt
– 2 teáskanál só
– 7 gramm (egy zacskó) instant élesztő
– 275 ml víz
– kevés olaj
tetejére:
– 25 gramm kukoricaliszt
– 1 teáskanál cukor
– 1 csipet só
– 1 teáskanál olíva olaj
– 1 teáskenál instant élesztő
– kb. 40 ml forró víz
Elkészítés:
Elsőnek egy nagy tálba tesszük a liszteket, a sót és az élesztőt. Ezeket összekeverjük, majd hozzáadunk 275 ml vizet. Összegyúrjuk, ezután megdagasztjuk: géppel 6-7 perc, kézzel kb. 10 perc. Úgy tudjuk ellenőrizni, hogy kellően átgyúrtuk, hogy az ujjunkat lisztbe mártjuk, s egy ponton kissé benyomjuk a tésztát. Ha visszaugrik, akkor pont jó, ha csak picit, akkor dagasszuk még tovább, és ismételjük meg a próbát. A tésztából egy gombócot formázunk, de a végén a tenyerünkkel kissé ellapítjuk. Áttesszük a sütőlapra, bekenjük olíva olajjal és lefedjük celofánnal, úgy hogy teljesen befedje, ám mégse szorosan, hiszen a tészta kelni fog még és annak tér kell. 30-45 percre meleg helyre rakjuk, és a kelés kétharmadánál bekenjük az összekevert kukoricaliszt, cukor, só, olaj, élesztő és víz keverékével, majd hagyjuk tovább kelni.
A sütőt előmelegítjük 200C-ra (légkeverésen 180, gáz: 6 fokozat), 25 perc alatt készre sütjük.