Mézes krémes – immáron cukrászként
Hát ez a nap is eljött: Megsütöttem az első olyan süteményt, melyet teljes értékű cukrászként készítettem. (: Mézes krémest kívánt a család, de sok évvel ezelőtt egy beázás végett elveszett a családi receptünk. Éppen ezért segítséget kértem egy kedves alföldi ismerősömtől, így született meg ez a finom sütemény.
Hozzávalók:
Tészta
- 450 gramm liszt
- 150 gramm porcukor
- 4 evőkanál méz
- 60 gramm zsír
- 1 késhegynyi szódabikarbóna
- 4 evőkanál tej
Krém
- 5 dl tej
- 100 gramm búzadara
- 250 gramm margarin
- 200 gramm cukor
- 20 gramm vaníliás cukor
- 1 tojássárgája
- 200 gramm lekvár (lehet több is (: )
Elkészítés:
Tészta
- A hozzávalókat egy tálba tesszük a tej kivételével, és elkezdjük összegyúrni.
- A tejet fokozatosan adjuk hozzá és egy félkemény tésztát készítünk.
- Négy egyenlő részre osztjuk és négyszögletűre kinyújtjuk (én 29*25 cm-s lapokat készítettem).
- Előmelegített 200 fokos (légkeverésen 180 fok) sütőben zsírpapíros tepsiben vagy annak a hátulján aranybarnára sütjük. Vigyázat, gyorsan sül!
Krém
- A tejet elkeverjük a búzadarával, felforraljuk és tejbegrízt készítünk.
- Kihűtjük.
- A margarint kihabosítjuk a porcukorral és a (fertőtlenített!!) tojás sárgával, majd gép segítségével a tejbegrízzel eldolgozzuk.
Összeállítás:
1. A grízes krémet felezzük el.
2. Az első lap tetejére kenjük egyenletesen el a felét, helyezzük rá a második lapot, borítsuk lekvárral.3. Ezután jöhet a harmadik lap, a krém másik fele, majd a negyedik tésztával zárjuk le.
4. Olvasztott csokoládéval (300 gramm – de a mi családunk kicsit vastagon szereti (: ) borítsuk a tetejét. Egy napig hagyjuk pihenni, hogy kellően összeérjenek az ízek és megpuhuljanak a lapok, majd egyenletesen szeletelhetjük.