Az idei nyár
Az elmúlt pár hétben szinte teljesen elmaradtak a posztolgatások, bevallom őszintén, sokszor nem volt kedvem leülni a gép elé pötyögni. Ez a nyár igazán jól és pörgösen telt, vagyis még telik, a szabad időmben pedig jól esik kicsit kiszakadni a négy fal közül és elektronika nélkül pihenni. Idén először saját kiskertemben csodálom ahogy a pici magokból milyen csodálatos dolgok nőnek, szorgosan kapálgatom a növényeket és takarítom be a terméseket. Ennek ellenére természetesen a sütés nem kopott ki az életemből, ugyanúgy sürgök-forgok a konyhában, készülnek a finomságok. Nem csak édességek, hanem a nyári szezon miatt a lekvárok, dzsemek és a különféle befőzött dolgok. Miközben ezt a bejegyzést irom, épp arra várok, hogy a mosogatógép lejárjon és kivehessem az üvegeket, majd belekanalazhassam a házi csalamádénkat. 🙂
Két hete elkészült a borospincénkben a kemencénk is, amit szintén nem hagyhattam magányosan és üresen álldogálni, így egy kenyérrel és pár pizzával fel is avattunk. Be kell vallanom, van még mit tanulnunk, a kemence használata külön művészet, de hihetetlenül más ízt kap benne a kövön a tészta. Még ez a két nem túl tökéletes étel is igazán finom volt, nem sok maradt belőlük 🙂
Na de terjünk is vissza a sütéshez.
Június végén készült Édesanyám 50. Születésnapjára egy torta, melyet közel egy hétig készítettem a díszek miatt, de hát egy ilyen fontos eseményre nem is állhattam elő egy 15 centiméteres hagyományos tortával. A dolog nehézségét mégis az okozta, hogy a virágok kivételével mindent egy apartmanházban készítettem, ahol a felszerelés elég csekély volt, tehát én a fél házzal a hátamon utaztam és persze így is itthon hagytam x dolgot. A hűtőben faltól falig fért be a torta,nem tartogathattuk sokáig, de a csapat szerencsére két alkalom alatt belakanalazta az egészet. 😀
A két emelet ugyanúgy és ugyanolyan izűre készült, mint tavaly, Anyukám ismét ezt kérte (Lindt csokis tortára kevesen mondanak nemet 🙂 ). Letisztult fehér bevonatra egy virágválogatás került, a tetejét pedig egy magas sarkú női cipővel koronáztam meg. Bár a képeken nem teljesen látszik jól (az apartmanban csak hangulatvilágítás volt, a szabadban pedig a 34 fok nem tette lehetővé a hosszas fényképezgetést) minden egyes növényt kevés hozzá illő csillámos szinezővel láttam el, a végeredmény egy szolid és elegáns torta lett.
Természetesen mivel nyár van, a gyümölcsös sütik se maradhattak ki. Egyik nap sárgabarackos pite készült kicsit más köntösben, kicsit inkább táskára hasonlító jelleget vett fel.
A fagylalt főzés is alább maradt a hetekben, pedig külön íz listát kaptam a családtól, melyre tartanának igényt. Ez a sok eső és valtakozó időjárás azt okozta, hogy valahogy mostanában nem kívántuk annyira a fagyit. No azért egyet-egyet csak készítettem, a sort a csokis kekszel nyitottuk:
A TDK-mat is folytattam a napokban, gluténmentes linzer készült. Be kell vallanom, egy nagy cég lisztkeverékét használtam keverés nélkül, és nem kaptam olyan jó végeredményt, mint a többi alkalommal. Bár kinézetről nem volt nagy a különbség, állagban most egyértelműen észrevehető volt a melyik sütemény melyik.
A napokban lesz szerencsém még több emberrel kóstoltatni, részt fognak venni egészséges emberek, akik továbbra is összehasonlítják a sütiket, viszont mostmár cöliákiás emberek is gluténmentes süteményeket fognak pontozni. Kíváncsian várom a végeredményt 🙂
És ebben a pillanatban hallom, hogy a gép lejárt, az üvegek készen vannak, hogy ezt a sok finomságot mind belepakoljam és felrakjam őket a kamra polcaira.
Remélem mindenkinek jól telik a nyár! 🙂