Logo
  • Aprósütemények
  • Alaptészták
  • Torták
  • Sós sütik
  • Krémes sütik
  • Tepsis sütik
  • Krémek
  • Pékáruk
  • Ételek
  • Befőzés
  • Aprósütemények
  • Alaptészták
  • Torták
  • Sós sütik
  • Krémes sütik
  • Tepsis sütik
  • Krémek
  • Pékáruk
  • Ételek
  • Befőzés
Ízbarangolás

Ahol az érzékek kezdődnek…

Torta bevonása fondanttal vagy marcipánnal

2013-07-14 0 hozzászólás

Hazánkban is egyre jobban elterjedt a torták bevonása fondanttal vagy marcipánnal, hiszen nem csak a nagyszerű ízük miatt szeretjük őket, hanem mert elegáns külsőt kölcsönöznek a tortáknak, melyeket utána tovább díszíthetünk egyedi mintákat kapva.

IMAG0658
 

Szükséges eszközök

–          nyújtófa

–          átszitált porcukor

–          éles kés/vágó modellező pálcika

–          tortasimító

–          fondant/marcipán

 

A bevonást azzal kezdjük, hogy a tortát vékony rétegben krémmel vonjuk be. Ha világos mázzal szeretnénk díszíteni, praktikusabb világos krémet használni alá. A kiválasztott bevonót porcukrozott nyújtófára helyezzük, azzal megakadályozva annak leragadását. Én jobban szeretem zsírpapíron kinyújtani, mert nem igényel porcukrot, így nem édesítem a masszát, mégsem ragad hozzá. Körülbelül 3 -4 mm vastagságúra nyújtjuk, de közben többször megemeljük, hogy ellenőrizzük nem ragadt-e le, nem fog-e elszakadni, ha majd a tortára szeretnénk átemelni. Mikor elérte a megfelelő vastagságot, vagy a nyújtófára tekerjük, vagy csak egyszerűen alányúlunk és ráemeljük a tortára. Egyszerűbb a tortát bevonni, ha a tortánál 2-3 centivel nagyobb masszát nyújtunk, mert a felesleg levágásával könnyebben ügyelhetünk, hogy teljesen sima legyen a fedése. Az ujjainkkal kezdjük el óvatosan rásimítani a tortára a bevonót a tetejéről kiindulva, ügyelve hogy egységesen vigyük fel, ne maradjanak benne ráncok, vagy gyűrődések. Az esetleges hibákat a tortasimítóval kijavíthatjuk, majd a szélét lenyomjuk vele. Végül a felesleget az éles késsel levágjuk.

 

Lássuk mennyi bevonó masszára van szükségünk különböző méretű süteményekhez. Ezek a számok a magyarországi hagyományos 7 cm magas tortákra vonatkoznak.

20cm átmérő              30dkg

24cm átmérő               50dkg

26cm átmérő               60dkg

28cm átmérő               70dkg

30cm átmérő               90dkg

/

Ételek

/

- Anna

Ezeket is érdemes megnézni

Bátyus 28

2016-09-24

Szólj hozzá Válasz megszakítása

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.

ashe Child a sablont készítette: Névtelen.