Torta bevonása fondanttal vagy marcipánnal
Hazánkban is egyre jobban elterjedt a torták bevonása fondanttal vagy marcipánnal, hiszen nem csak a nagyszerű ízük miatt szeretjük őket, hanem mert elegáns külsőt kölcsönöznek a tortáknak, melyeket utána tovább díszíthetünk egyedi mintákat kapva.
Szükséges eszközök
– nyújtófa
– átszitált porcukor
– éles kés/vágó modellező pálcika
– tortasimító
– fondant/marcipán
A bevonást azzal kezdjük, hogy a tortát vékony rétegben krémmel vonjuk be. Ha világos mázzal szeretnénk díszíteni, praktikusabb világos krémet használni alá. A kiválasztott bevonót porcukrozott nyújtófára helyezzük, azzal megakadályozva annak leragadását. Én jobban szeretem zsírpapíron kinyújtani, mert nem igényel porcukrot, így nem édesítem a masszát, mégsem ragad hozzá. Körülbelül 3 -4 mm vastagságúra nyújtjuk, de közben többször megemeljük, hogy ellenőrizzük nem ragadt-e le, nem fog-e elszakadni, ha majd a tortára szeretnénk átemelni. Mikor elérte a megfelelő vastagságot, vagy a nyújtófára tekerjük, vagy csak egyszerűen alányúlunk és ráemeljük a tortára. Egyszerűbb a tortát bevonni, ha a tortánál 2-3 centivel nagyobb masszát nyújtunk, mert a felesleg levágásával könnyebben ügyelhetünk, hogy teljesen sima legyen a fedése. Az ujjainkkal kezdjük el óvatosan rásimítani a tortára a bevonót a tetejéről kiindulva, ügyelve hogy egységesen vigyük fel, ne maradjanak benne ráncok, vagy gyűrődések. Az esetleges hibákat a tortasimítóval kijavíthatjuk, majd a szélét lenyomjuk vele. Végül a felesleget az éles késsel levágjuk.
Lássuk mennyi bevonó masszára van szükségünk különböző méretű süteményekhez. Ezek a számok a magyarországi hagyományos 7 cm magas tortákra vonatkoznak.
20cm átmérő 30dkg
24cm átmérő 50dkg
26cm átmérő 60dkg
28cm átmérő 70dkg
30cm átmérő 90dkg