Logo
  • Aprósütemények
  • Alaptészták
  • Torták
  • Sós sütik
  • Krémes sütik
  • Tepsis sütik
  • Krémek
  • Pékáruk
  • Ételek
  • Befőzés
  • Aprósütemények
  • Alaptészták
  • Torták
  • Sós sütik
  • Krémes sütik
  • Tepsis sütik
  • Krémek
  • Pékáruk
  • Ételek
  • Befőzés
Ízbarangolás

Ahol az érzékek kezdődnek…

Aranygaluska

2013-08-29 0 hozzászólás

IMAG0959Imádom az ilyen napokat. Hárman összeülünk a barátnőmmel és a barátommal, beszélgetünk, eszünk, iszunk, jól érezzük magunkat és mindig valami újdonságot próbálunk ki együtt a konyhában. Ma is már reggel összeült a kupaktanács mi is legyen az ebéd, és minden ötlet megfordult, de a végén miután meghallottam ezt a mondatot Dia barátnőm szájából: „én csak a menzán ettem eddig életemben aranygaluskát”, már egyértelmű volt a válasz! Nem hagyhattam, hogy kihagyja a frissen sült házi tészta ízét a vaníliás sodóval, hiszen erre nincs más szó, egyszerűen isteni!!

 

Elkészítési idő: 2 óra (kelesztéssel, süléssel együtt)

 
Elkészítési nehézség: könnyű
 
Hozzávalók:
tészta:
– 25 dkg liszt
– 25 gramm porcukor
– 25 gramm vaj
– 20 gramm friss élesztő
– egy csipet só
– 1 tojás
– 120 ml tej
– 1 db citrom reszelt héja
szóráshoz
– 100 gramm darált dió
– 80 gramm porcukor
– 1 db citrom reszelt héja
– 20 dkg olvasztott vaj

sodó:
– 750 ml tej
– 1 vanília rúd belseje
– 6 db tojás sárgája
– 50 gramm cukor
– 40 gramm liszt
– (rum)

 

Elkészítés:

Tészta:
(Egy 26cm-es tortaformához vagy egy közepes méretű jénai tálhoz (kb 30 cm) )
IMAG0946A hozzávalókat egy nagy tálban összekeverjük és tésztává gyúrjuk. (Az élesztőt nem kell felfuttatni, csak morzsoljuk a tésztába, és ügyeljünk, hogy a sóval közvetlen ne érintkezzen) Utána pihentessük 30 percig. Míg kel, egy sütésálló tálat vajazzunk ki, majd lisztezzük be, a diót keverjük össze a cukorral és a reszelt citromhéjjal. A megkelt tésztát nyújtsuk kb. 2 cm vastagra, majd egy pohárral szaggassunk belőle köröket, vagy akármilyen kis amorf formákat, mindegy is, hiszen mindenhogy finom lesz(:. IMAG0950A sütőformába szorosan elhelyezzük őket, megkenjük olvasztott vajjal, megszórjuk a cukros dióval, a maradék vajat ráöntjük, majd ismét pihentetjük 30 percig. Utána 170 fokos sütőben 30-35 perc alatt megsütjük.
 
 

IMAG0953

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Sodó:
IMAG0952A lisztet jól elkeverjük a cukorral, 1 deci tejet hozzáadunk a tojások sárgájával és a vanília rúd kikapart belsejével együtt. Csomómentesre keverjük, ezalatt a többi tejet felforraljuk. Mikor kellően meleg, hozzáadjuk a vaníliás alapot, és addig főzzük, míg eltűnik a lisztes íz. A végén, ha szeretnénk, hozzáadhatunk egy kevés rumot.

 

Melegen, a kis gömbőcöket vanília sodóval leöntve tálaljuk.

 
 

Hasznos tanácsok:
1. Ha a sodó csomós lenne, csak turmixoljuk össze és máris kész.
2. Ha nagyon sietünk vagy nincs esetleg kéznél ennyi tojás otthon, a sodót egy vaníliás pudingpor segítségével is elkészíthetjük. A pudingot a leírása alapján főzzük meg, annyi változtatással, hogy kb. 7-8 dl tejet használjunk hozzá.
3. A tésztát elkészítettem porélesztővel is, azzal is finomra sül, viszont a kis labdák nem kelnek meg, csak fele akkorára és a tészta kicsit „tömöttebb” lesz. Szóval gyors élesztővel is el lehet készíteni elég finomra, de én a frisset ajánlom, azzal lesz az igazi.
 

Aranygaluska

/

Desszertek  Krémes sütemények

/

  dióvanília

- Anna

Szólj hozzá Válasz megszakítása

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.

ashe Child a sablont készítette: Névtelen.