Blundel tészta – a pékségi sütemények alapja
Imádunk elsétálni a pékségek mellett, majd betérni és megcsodálni az egyes süteményeket, s mély levegőket venni, hogy érezzük a frissensültek illatát. Ha otthon egyszerű kelt tésztából próbálunk meg kakaós csigát, túros batyut csinálni, érezhetjük, hogy nem olyanok, mint amiket megvehetünk, kicsit masszívabbak. Nemrégiben álltam neki kutakodni, hogy megkeressem, mi lehet a különbség a két tészta között, s erre a receptre bukkantam. Rögtön ki is próbáltam, és tényleg érezhető lett a különbség. Rengeteg kakaós és fahéjas csiga, túros batyu, szilvás táska készült, ám nem sokáig árválkodtak a pulton(:
Elkészítési idő: 4 óra
Nehézségi szint: nehéz
Hozzávalók:
– 1000 gramm liszt
– 500 gramm vaj
– 500 ml tej
– 100 gramm cukor
– 50 gramm élesztő
– 10 gramm só
– 2 tojássárgája
– 1 vanília rúd kikapart belseje
Elsőnek készítjük el a vajalapot. Az 500 gramm vajat keverjük össze 200 gramm liszttel, de vigyázzunk, ne habosítsuk ki, csak dolgozzuk simára. Ebből a begyúrt vajból 40 grammot tegyünk külön a tésztaalaphoz, a többiből formázzunk egy téglatestet , csomagoljuk zsírpapírba és tegyük be a fagyasztóba.
A tejbe rakjuk bele az élesztőt, a cukrot, a tojássárgákat, a vanília rúd belsejét, a lisztet és direkt a legvégén a sót, hogy ne érintkezzen az élesztővel, hiszen akkor gátolná annak hatását. Gyúrjuk össze a tésztát és formázzuk gömb alakúra.
Késsel vágjunk bele egy keresztet – erre azért van szükség, hogy a tészta el tudja magát engedni – majd takarjuk le egy konyharuhával és 20 percet pihentessük.
Ha letelt, a tészta közepét hagyjuk meg vastagabbra, ám mind a négy irányba nyújtsuk el egy picit, mint egy virágot vagy lóherét. A közepére helyezzük a fagyasztóból kivett vajalapot és csomagoljuk be a kinyújtott fülek segítségével. Ezután kezdjük el sarkosan kinyújtani. Elsőnek egy szimpla hajtást, majd utána egy dupla hajtást kell csinálnunk. Az előbbi azt jelenti, hogy hosszanti irányba nyújtsuk ki, gondolatban osszuk 3 felé, majd a vonalak mentén hajtsuk be. Így három réteget kapunk, ekkor a tésztát fordítsuk el 90 fokkal, majd ismét nyújtsuk ki. Most jön a dupla hajtás: a tésztát osszuk 4 felé, két oldalról a feléig hajtsunk be 2 részt, majd az egészet félbe. Ezután ismét takarjuk le, s immár hűtőben pihentessük 20 percet. Ha ez letelt, vegyük ki, ismét csináljunk rajta egy szimpla hajtást, majd tegyük vissza újabb 20 percre a hűtőbe. Ha letelt az idő állhatunk neki különböző péksütemények elkészítésének.
Kakaós csiga:
kakaópor,cukor aránya – 1:3
A tésztát nyújtsuk ki 1 cm vastagra, s kenjük meg olvasztott vajjal (vigyázzunk, hogy ne legyen forró). A cukrozott kakaóporral szórjuk meg, majd ismét spricceljük le kevés olvasztott vajjal. Az egészet tekerjük fel, de nem túl szorosan, különben púpos lesz a sütemény, s nem is túl lazán, mert kiesik a csiga közepe és hát tudjuk, hogy az a sütemény legjobb része. Szilikonos zsírpapírral bélelt tepsibe helyezzük őket, maximum 35 percig kelesztjük és 200 fokos sütőben 10-12 perc alatt megsütjük.
Fahéjas csiga:
A kakaós csiga mintájára készül, 1:3 arányokat használva.
Túrós batyu:
– 125 gramm túró
– cukor ízlés szerint (kb 25-30 gramm)
– 1 vanília rúd kikapart belseje
– 1 citrom reszelt héja
A hozzávalókat összekeverjük. A tésztát 1 cm vastagra nyújtjuk, és 10*10 cmes négyzeteket vágunk belőle. Ezeket megkenjük vízzel, a közepére diónyi tölteléket helyezünk, majd becsomagoljuk (lehet a négy sarokkal, vagy mutatósabb egyszerűen csak félbehajtani). 25 percig kelesztjük, majd 200 fokos sütőben kb. 15 perc alatt megsütjük.
Szilvás táska:
A tésztát 1 cm vastagra nyújtjuk, és ismét 10*10es négyzeteket vágunk. A közepére házi szilvalekvárból egy nagy kanállal teszünk, félbehajtjuk a tésztát, majd a szélét összenyomjuk egy villával. Így nemcsak, hogy nem nyílik szét, de egyszerű és mutatós mintát készítünk a szélére.