Logo
  • Aprósütemények
  • Alaptészták
  • Torták
  • Sós sütik
  • Krémes sütik
  • Tepsis sütik
  • Krémek
  • Pékáruk
  • Ételek
  • Befőzés
  • Aprósütemények
  • Alaptészták
  • Torták
  • Sós sütik
  • Krémes sütik
  • Tepsis sütik
  • Krémek
  • Pékáruk
  • Ételek
  • Befőzés
Ízbarangolás

Ahol az érzékek kezdődnek…

Családi Piték

2015-09-13 0 hozzászólás

piteAz egyik leghagyományosabb őszi sütink készült tegnap, ám kivételesen nem én sürögtem-forogtam a konyhában. Mostanában a sütésben nem igazán hagytam teret itthon senkinek, így Édesanyám most örült, hogy nem volt kedvem tüsténkedni, így ő készítheti el a süteményt. Almás és szilvás pite készült finom, saját gyümölcsökből, de természetesen nem húztam ki magam teljesen a munkából, lábatlankodva dokumentáltam minden mozdulatát Anyukámnak. No lássuk a receptet!

Hozzávalók: (2 féle pitéhez, összesen kb 40 kocka)

  • 500 gramm liszt
  • 250 gramm margarin
  • csipet só
  • 3 evőkanál cukor
  • 2 db vaníliás cukor
  • 2 tojás (sárgák a tésztába, fehérjék a kenéshez)
  • 1-1,5 dl tejföl
  • 70 gramm darált mandula (lehet dió is)
  • 2 kg alma
  • 1 kg szilva
  • őrölt fahéj

Elkészítés:

  1. A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a cukrokat, a sót, a tojások sárgáját és a tejfölt, hogy egy jól gyúrható tésztát kapjunk.hozzávalókbegyúrt tészta
  2. A kapott tésztát fél órát pihentetjük hidegebb helyen.
  3. Ezalatt elkészítjük a töltelékeket:
    1. Az almákat megmossuk, meghámozzuk (ám aki szereti, nyugodtan hagyja rajta a héját, nagyon egészséges) és a nagylyukú részén a reszelőnek lereszeljük. Édességétől megfelelően cukorral és fahéjjal ízesítjük.almaalmás töltelék
    2. A szilvákat megmossuk, kimagozzuk és negyedeljük. Kevés cukorral és fahéjjal elkeverjük.szilva
  4. A tésztát négy egyenlő részre osztjuk és egyesével (vékonyra – ízlés szerint) elnyújtjuk őket. (kb. 20*30 cm)elnyújtott tészta
  5. Egy lapot tepsire helyezünk, megszórjuk darált mandulával és ráhelyezzük a kinyomkodott alma tölteléket. A második lappal befedjük, megkenjük tojásfehérjével, megszurkáljuk, majd előmelegített, 160 fokos sütőben aranybarnára sütjük.tészta tepsibenmandulával szórt tésztaalmával töltött tésztaalmás sülés előttkisült almás
  6. A harmadik lapot szintén elnyújtjuk, tepsire rakjuk, s kirakjuk az ízesített szilvákkal. Ezt is tésztával fedjük, lekenjük tojásfehérjével és megszurkáljuk. Egy villa hátuljával mintát karcolhatunk a tetejére, mely sülés után mutatós lesz. Ezt is az imént említett módon megsütjük.szilvásszilvás sülés előttkisült szilvás
  7. Kockákra vágva, porcukorral meghintve tálaljuk a sütiket.kisült szilvás elvágvakisült szilvás
/

Tepsis sütemények

/

  alma;fahéjgyümölcspiteszilva

- Anna

Ezeket is érdemes megnézni

Rákóczi túrós – most piteként

2016-06-09

Szólj hozzá Válasz megszakítása

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.

ashe Child a sablont készítette: Névtelen.