Családi Piték
Az egyik leghagyományosabb őszi sütink készült tegnap, ám kivételesen nem én sürögtem-forogtam a konyhában. Mostanában a sütésben nem igazán hagytam teret itthon senkinek, így Édesanyám most örült, hogy nem volt kedvem tüsténkedni, így ő készítheti el a süteményt. Almás és szilvás pite készült finom, saját gyümölcsökből, de természetesen nem húztam ki magam teljesen a munkából, lábatlankodva dokumentáltam minden mozdulatát Anyukámnak. No lássuk a receptet!
Hozzávalók: (2 féle pitéhez, összesen kb 40 kocka)
- 500 gramm liszt
- 250 gramm margarin
- csipet só
- 3 evőkanál cukor
- 2 db vaníliás cukor
- 2 tojás (sárgák a tésztába, fehérjék a kenéshez)
- 1-1,5 dl tejföl
- 70 gramm darált mandula (lehet dió is)
- 2 kg alma
- 1 kg szilva
- őrölt fahéj
Elkészítés:
- A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a cukrokat, a sót, a tojások sárgáját és a tejfölt, hogy egy jól gyúrható tésztát kapjunk.
- A kapott tésztát fél órát pihentetjük hidegebb helyen.
- Ezalatt elkészítjük a töltelékeket:
- A tésztát négy egyenlő részre osztjuk és egyesével (vékonyra – ízlés szerint) elnyújtjuk őket. (kb. 20*30 cm)
- Egy lapot tepsire helyezünk, megszórjuk darált mandulával és ráhelyezzük a kinyomkodott alma tölteléket. A második lappal befedjük, megkenjük tojásfehérjével, megszurkáljuk, majd előmelegített, 160 fokos sütőben aranybarnára sütjük.
- A harmadik lapot szintén elnyújtjuk, tepsire rakjuk, s kirakjuk az ízesített szilvákkal. Ezt is tésztával fedjük, lekenjük tojásfehérjével és megszurkáljuk. Egy villa hátuljával mintát karcolhatunk a tetejére, mely sülés után mutatós lesz. Ezt is az imént említett módon megsütjük.
- Kockákra vágva, porcukorral meghintve tálaljuk a sütiket.