Logo
  • Aprósütemények
  • Alaptészták
  • Torták
  • Sós sütik
  • Krémes sütik
  • Tepsis sütik
  • Krémek
  • Pékáruk
  • Ételek
  • Befőzés
  • Aprósütemények
  • Alaptészták
  • Torták
  • Sós sütik
  • Krémes sütik
  • Tepsis sütik
  • Krémek
  • Pékáruk
  • Ételek
  • Befőzés
Ízbarangolás

Ahol az érzékek kezdődnek…

Epres tartelette Anyák napjára

2015-05-02 0 hozzászólás

főkép 2Az egyik legszebb ünnep közé tartozik ez a nap. Szeretem minden évben valami finomsággal meglepni Édesanyámat vasárnap reggel, picit viszonozni mindazt, amit Tőle kaptam és kapok a mai napig. Idén igazán különleges, dekoratív édességet választottam, remélve, hogy egy kis mosolyt csalok az arcára. (:

 

Hozzávalók:

Tészta:

– 300 gramm liszt

– 200 gramm hideg vaj

– 100 gramm cukor

– 1 tojás

– Kevés őrölt fahéj ( kb. egy kávéskanál)

– Csipet só

Krém:

– 500 gramm tejszín

– 1 vanília kikapart belseje

– 5 db tojássárgája

– 500 gramm mascarpone

– ( 120 gramm cukor akkor, ha cukrozatlan tejszínt használunk)

– 8 gramm lapzselatin

Elkészítés:

1. A krém elkészítésével érdemes kezdeni, mivel elég sok idő míg kihül és a zselatin összehúzza.

2. A zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk pár percre.

3. Ezalatt a tejszínt a vanília belsejével ( és a cukorral) felmelegítjük kb. 70 fokosra.

4. Ebből 1.5-2 dl-t kiveszünk, simára keverjük a tojások sárgáival, majd visszaöntjük a többi

tejszínhez és tovább főzzük lassú tüzön néhány percig.

5. Ha ezzel megvolnánk, levesszük, belekeverjük a kinyomkodott zselatin lapokat és félretesszük

kihűteni.

6. A mascarponet kihabosítjuk, majd teljesen simára keverjük a hideg tejszínes masszával.krém 2

7. Hűtőbe rakjuk, 4-5 óra alatt a zselatin megfelelő állagúra húzza a krémet.

8. A tésztához a vajat elmorzsoljuk a liszttel, beleütjük a tojást, végül a fahéjat és a sót is

hozzáadjuk.

9. Gyors mozdulatokkal megmunkáljuk, frissentartó fóliába csomagolva 1-2 órára hűtőszekrénybe

helyezzük.

10. A pihentetés után 3-4 mm vastagságúra nyújtjuk, a kivajazott- lisztezett formákat kibéleljük

vele, villával megszurkáljuk, majd 180 fokos előmelegített légkeveréses sütőben készre sütjük.                    ( nagyjából 10 perc)

lisztezett forma

sütés előtt

11. Még melegen kiszedjük a megsült tésztákat a formákból és megvárjuk, míg kihülnek.kisült

12. Habzsák segítségével megtöltjük a pihentetett krémmel és ízlés szerinti gyümölcsökkel

díszítjük. Én most epret és egy kevés darált mandulát használtam a sütemények

dekorálásához.főkép

sok

Ha aznap szeretnénk fogyasztani a tartelettéket, akkor még a tészta omlós lesz, ám másnapra

kellően puhává érik össze a krémmel. A tölteléket akár előző nap is elkészíthetjük, nem okoz

problémát, ha többet pihen. Habzsákba töltés előtt keverjük át és ugyanúgy használhatjuk.

/

Aprósütemények  Krémes sütemények

/

  epervanília

- Anna

Ezeket is érdemes megnézni

Macaronok

2016-04-23

Gofri

2015-11-09

Szólj hozzá Válasz megszakítása

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.

ashe Child a sablont készítette: Névtelen.