Gluténmentes és hagyományos piskótatekercs
Ismét egy, a TDK-ban szereplő sütemény következik. A receptje mindkét esetben megegyezik, csak a lisztet szükséges kicserélni. Sokfélével kipróbáltam, de a legjobban sikerült gluténmenteset a Schär Mix C-vel sikerült sütnöm. Mindennapi kedvenc, házi lekvárral különlegesen finom (természetesen most is ez került bele 🙂 ). Nagy előnye, hogy hamar elkészül, és szinte mindenki szereti. A jó piskótatekercs titka a megfelelő technikában, a tojások összeforgatásában rejlik, remélem a leírásom sok embernek segítséget nyújt a sütésben. 🙂
Hozzávalók:
- 4 db tojás
- 100 gramm liszt (sima esetén búzaliszt, gm esetén Schär Mix C)
- 100 gramm kristálycukor
- 400 gramm lekvár
Elkészítés:
- A tojásokat kettéválasztjuk, a sárgákat elkeverjük a cukor harmadával.
- A tojásfehérjékből a cukor másik részével kemény habot verünk, majd egy habkártyányival durván fellazítjuk a sárgákat.
- Óvatos mozdulatokkal a többit is beleforgatjuk: a bal kezünkkel a tálat balra forgatjuk, míg jobb kezünkkel a spatulával jobbra keverést végzünk. Végül a lisztet is beleszitáljuk és elvegyítjük.
- Sütőpapírral bélelt tepsiben elterítjük és 180 fokon (légkeverésen 160 fok) kb. 13 perc alatt készre sütjük. (nagyjából ujjnyi vastagra kenjük, mert ha nagyon vékony, a tészta törni fog)
- Kivesszük a sütőből, meghintjük liszttel, majd fejre fordítva hagyjuk saját gőzében kihűlni.
- Amikor kihűlt egy ecsettel lesöpörjük a maradék lisztet.
- Egyenletesen elterítjük rajta a lekvárt.
- A szélénél elkezdjük felcsavarni, miközben alulról folyamatosan húzzuk le a zsírpapírt. Nem kell félni, nem fog a tészta eltörni. Sok helyen melegen csavarják fel konyharuhába, ám a sütőpapír itt megfelelő rugalmasságot kölcsönöz a tésztának.
- Elkészítés után pár órára állni hagyjuk, hogy az ízek összeérjenek, a piskóta pedig be tudja szívni a lekvár egy részét.
- Szeletekre vágva, porcukorral hintve tálaljuk.