Logo
  • Aprósütemények
  • Alaptészták
  • Torták
  • Sós sütik
  • Krémes sütik
  • Tepsis sütik
  • Krémek
  • Pékáruk
  • Ételek
  • Befőzés
  • Aprósütemények
  • Alaptészták
  • Torták
  • Sós sütik
  • Krémes sütik
  • Tepsis sütik
  • Krémek
  • Pékáruk
  • Ételek
  • Befőzés
Ízbarangolás

Ahol az érzékek kezdődnek…

Gyümölcsös minipite

2015-07-17 0 hozzászólás

gyümölcsös kosárGyümölcs, gyümölcs, gyümölcs. Hetekig képes lennék elélni rajtuk, imádom az összeset. Különösen szeretem a nyarat abból a szempontból, hogy a kertben minden féle gyümölcs megterem, s kedvemre csemegézhetek belőlük. Természetesen ilyenkor sütéskor is előszeretettel használom őket és mivel apukám tegnap szólt, hogy már csak pár napig lesz sárgabarackunk, ma reggel a kertben kezdtem, összeszedtem a sütihez a szép hozzávalókat. A kosaramba jutott egy kevés szilva és málna is, így ezek kombinációjával készültek el a kosárkáim.

Hozzávalók (6 db 10 cm átmérőjű kosárhoz)

Tészta

  • 250 gramm liszt
  • 200 gramm vaj
  • 50 gramm cukor
  • fél teáskanál só
  • 1 db tojás
  • kenéshez 1 db tojás

Töltelék

  • 600 gramm gyümölcs
  • 40 gramm cukor
  • 1 evőkanál liszt
  • fél kiskanál fahéj

Elkészítés:

A kosarakba omlós tészta kerül, melyhez hideg vajat használunk. Aranyszabály, hogy gyors mozdulatokkal dolgozzunk, a cél, hogy minél kevesebbet érintkezzen a kezünk melegével, s így ne tudjon megolvadni a vaj.

  1. A lisztet a cukorral és a sóval elkeverjük, hozzáadjuk a hideg, felkockázott vajat és elmorzsoljuk.liszt+vaj
  2. A közepébe mélyedést készítünk, beleütjük a tojást és gyors mozdulatokkal tésztát gyúrunk belőle.tojással
  3. A tésztát félbevágjuk, az egyik felét frissentartó fóliába csomagoljuk és hűtőbe rakjuk. A másik felét elnyújtjuk 3 mm vastagra és a kivajazott kosarakat kibéleljük vele. Egy villával megszurkáljuk, hogy ne púposodjon meg. Ezeket is hűtőbe helyezzük (Van aki szereti ha tészta túl lóg a formán és absztrak módon a töltelékre simíthatja, én általában pontosan bélelem ki és utólag díszítem.)formákkibélelt kosár
  4. Ezalatt elkészítjük a tölteléket: a gyümölcsöket megmossuk, megtisztítjuk (a barackot és a szilvát meghámozzuk) és kisebb cikkekre vágjuk. Elkeverjük a cukorral, a liszttel és a fahéjjal.gyümi
    A kosarakat kivesszük a hűtőből és egyenletesen elterítjük benne a tölteléket.betöltött
  5. A tészta másik feléből a kosaraknak megfelelő átmérőjű köröket vágunk, csíkokra szabjuk és fonatot készítünk a sütik tetejére.befont tetejűek
  6. Felvert tojással megkenjük az egészet.lekent
  7. Előmelegített 190 fokos sütőben aranybarnára sütjük.
  8. A sütés után teljesen hűtsük ki a kosárkákat, különben a töltelék kifolyik, és nem igazán lehet kiemelni egyben a formájából.tányér

Ugyanennyi tésztából és 1 kg töltelékből elkészíthető egy 22 cm átmérőjű pite is, ám ott a sütési időt növelni kell. 30 perc után a tetejét le kell takarni, hogy az már tovább ne barnuljon, ám belül még sülhessen a tészta.

/

Aprósütemények

/

  gyümölcs

- Anna

Ezeket is érdemes megnézni

Gofri

2015-11-09

Macaronok

2016-04-23

Szólj hozzá Válasz megszakítása

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.

ashe Child a sablont készítette: Névtelen.