Lasagne
Nagyon szeretem az olaszos, paradicsomos, tésztás ételeket, így viszonylag sűrűn készítem el a lasagne-t is. Kiadós étel és minden megvan benne, ami egy echte olasz kajában fellelhető. Általában ketchuppal esszük, de egymagában is csodás íze van. Viszonylag kevés alapanyagból összedobható, persze a fűszerektől eltekintve.
Elkészítési idő : 1 óra +30 perc sütés
Nehézségi szint: nehéz
Hozzávalók:
Raguhoz:
-1 nagy fej vöröshagyma
-3 gerezd fokhagyma
-2 közepes sárgarépa
-3-4 dl paradicsomlé(püré)
-1 kk. kakukkfű
-2 kk. bazsalikom
-1 kk. oregánó
-1 kk. rozmaring
-1,5 kk. majoranna
-késhegynyi szegfűszeg
-0,5 kiló darált sertéshús
-3 ek. ketchup
-1 ek. pirosarany
-só, bors
– csapott ek. cukor
Tésztához:
-3 tojás
-300g liszt
-1 tk. só
-kb 1/2 dl víz
Besamel mártáshoz:
-70 g vaj
-3 ek liszt
-4 dl forró tej
-só, bors
-késhegynyi szerecsendió
-a szóráshoz trappista sajt (kb 20-25 dkg)
Elkészítése:
A hagymát megpucoljuk és apróra vágjuk. Kevés olajon megdinszteljük, közben hozzáadjuk a lereszelt répát és megpirítjuk kicsit.
Hozzáadjuk a nagyon apróra vágott/kinyomott fokhagymákat, majd a darált húst és fehéredésig keverjük. Végül a ragu többi fűszerét is és felöntjük paradicsomlével/paradicsompürével. Fedő alatt főzzük sűrűre.
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, pihentetjük kicsit, közben elkészítjük a besamel mártást.
Egy lábosban megolvasztjuk a vajat és hozzáadjuk a lisztet, mintha rántást csinálnánk. Eközben egy másik lábosban felmelegítjük a tejet és a lisztes masszához adjuk. Fűszerezzük és lehúzzuk a tűzről.
A tésztát 4 részre osztjuk és nagyon vékonyra nyújtjuk sodrófával vagy tésztanyújtó géppel.
Egy tűzálló tál alját kikenjük vajjal és ráfektetjük az első tésztalapot. Megkenjük besamel mártással, figyelve, hogy ne szakadjon ki a tészta. Aztán egy adag ragut teszünk rá. Így rétegezzük tovább, amíg el nem fogynak a hozzávalók : tészta, besamel, ragu.
A tetejét besamellel kenjük meg és reszelt sajttal szórjuk meg.
200°C-os sütőben 25-30 perc alatt készre sütjük.