Logo
  • Aprósütemények
  • Alaptészták
  • Torták
  • Sós sütik
  • Krémes sütik
  • Tepsis sütik
  • Krémek
  • Pékáruk
  • Ételek
  • Befőzés
  • Aprósütemények
  • Alaptészták
  • Torták
  • Sós sütik
  • Krémes sütik
  • Tepsis sütik
  • Krémek
  • Pékáruk
  • Ételek
  • Befőzés
Ízbarangolás

Ahol az érzékek kezdődnek…

Mákos és diós beigli

2014-11-08 0 hozzászólás

beigli fektetett1Minden évben Édesanyám tart egy „próbasütést” a beiglikből november elején, ami annyit tesz valójában, hogy a régi bevált receptet használva picit hamarabb csemegézünk a sütiből. Bár még van hat hét karácsonyig, lassan ideje elkezdeni kigondolni az ünnepi menüt és a süteményeket, ám a tradicionális beigli ritkán marad ki a sorból.

Elkészítési idő: 7 óra (15 perc gyúrás, 3-4 óra pihentetés, 1 óra töltés, 20 perc pihentetés, 20 perc dermesztés, 30-40 perc sülés)

Hozzávalók: (6 rúdhoz)
Tésztához:
• 1 kg liszt
• 20 dkg vaj
• 15 dkg sertészsír
• 8 dkg porcukor
• egy csipet só
• 1 dkg élesztő
• 1 db tojás
• 2 dl tej + 1 kiskanál cukor

+ 2 db tojássárgája két kiskanál tejföllel (kenéshez)

 Diós töltelék:                                                                       Mákos töltelék:
• 22 dkg cukor                                                                     • 26 dkg cukor
• 2 dl víz                                                                               • 2.5 dl víz
• 40 dkg dió                                                                         • 40 dkg mák
• ízlés szerint fahéj                                                               • citromhéj
• citromhéj                                                                           • ízlés szerint fahéj
• 4 dkg morzsa

Elkészítés:

A lisztet, a vajat, a sertészsírt és a porcukrot elmorzsoljuk és a langyos, cukros tejben felfuttatott élesztőt belekeverjük. Beleütjük a tojást, meghintjük sóval és jól összedolgozzuk a tésztát. Ezután 3-4 óráig (akár egész éjszakán át) hideg helyen pihentetjük.
Ezalatt elkészítjük a töltelékeket.

Mák: a cukorból és a vízből szirupot főzünk, leforrázzuk vele a mákot, belekeverjük a reszelt ciromhéját és egy kevés fahéjat. A tölteléket kihűtve kenjük a tésztára.

mákos töltelék2

Dió: a cukorból és a vízből szirupot főzünk, és az őrölt dióra öntjük. Belekeverjük a citromhéjat, a kevés fahéjat és a morzsát. A tésztára szintén kihűtve tesszük. (A töltelékekbe rakhatunk rumba áztatott mazsolát is)

dió töltelék

A pihentetés után a tésztát hat egyenlő részre osztjuk, és téglalap alakúakra nyújtjuk őket. 3 db-ot mákosra, 3 db-ot diósra töltünk, úgy, hogy mindkét szélét egy ujjnyira visszahajtva sodorjuk fel a tésztákat. Enyhén zsírozott tepsibe helyezzük őket, nem túl közel egymáshoz és tojással megkenjük a tetejüket. Fél óráig meleg helyen pihentetjük, utána még egyszer megkenjük őket tojással, és amíg meg nem szárad (megrepedezik) rajtuk, hideg helyre tesszük. 160 fokon hőlégkeveréses sütőben kb. 35-40 perc alatt készre sütjük. Ugyanebből a mennyiségű tésztából készíthetünk 25 db mákos és 25 db diós kiflit.

beigli együtt1

Jó tanácsok:
1. Figyeljünk arra, hogy egy irányba kenjük meg a tojásokkal, mert sülés után meglátszik a száliránya az ecsetnek.
2. Ügyeljünk arra is, hogy a tojásból ne cseppenjen a sütőlapra, mert kellemetlen illatot árasztva rásül, és nagyon nehéz lesúrolni.
3. A töltelékek ne legyenek se túl lágyak, se túl kemények, mert a beigli szétnyílhat. Bár a finom ízén nem változtat, de esztétikailag ronthatja a süteményt.

/

Tepsis sütemények

/

  diómák;

- Anna

Ezeket is érdemes megnézni

Rákóczi túrós – most piteként

2016-06-09

Szólj hozzá Válasz megszakítása

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.

ashe Child a sablont készítette: Névtelen.